Aksamitne, zaskakujące mielone z tartym ziemniakiem
Mielone z dodatkiem ziemniaków pochodzą z Podlasia. Starte warzywo nadaje mięsnej masie przyjemnej soczystości i sprawia, że kotlety wychodzą niesamowicie miękkie. Jeśli więc macie dość suchych zbitych klopsów, koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Sposobów na wilgotne w środku i chrupiące z zewnątrz kotlety z mięsa mielonego jest wiele. Gdy do masy dodamy śmietany, majonezu czy cukinii, po smażeniu zachwyci nas przyjemną konsystencją. Podobny efekt uzyskamy, ścierając świeże ziemniaki. Patent wprost ze wschodniej Polski sprawi, że kotlety będą lekkie, jak nigdy dotąd.
Przepis na aksamitne kotlety mielone z ziemniakami
Składniki:
1 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
2 duże ziemniaki
2 jaja
1 spora cebula
pół szklanki bułki tartej + do obtoczenia
pęczek natki pietruszki
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Mięso wkładamy do dużej miski, wbijamy jajka. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Warzywa dodajemy do mięsa, a następnie wsypujemy bułkę tartą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy masę solą oraz pieprzem.
Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę wody i wyrabiamy ją dłonią, do czasu aż mięso przestanie się kleić. Następnie formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.
Smażymy je na rozgrzanym oleju, aż do uzyskania ładnego złocistego koloru z obu stron. Podajemy z kaszą i z surówką np. czerwonej kapusty.
Źródło zdjęcia: canva/ksushachmeister
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: mamadu