Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Aksamitne, zaskakujące mielone z tartym ziemniakiem

Aksamitne, zaskakujące mielone z tartym ziemniakiem

Aksamitne kotlety z mięsa mielonego
canva/TheMalni

Mielone z dodatkiem ziemniaków pochodzą z Podlasia. Starte warzywo nadaje mięsnej masie przyjemnej soczystości i sprawia, że kotlety wychodzą niesamowicie miękkie. Jeśli więc macie dość suchych zbitych klopsów, koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Sposobów na wilgotne w środku i chrupiące z zewnątrz kotlety z mięsa mielonego jest wiele. Gdy do masy dodamy śmietany, majonezu czy cukinii, po smażeniu zachwyci nas przyjemną konsystencją. Podobny efekt uzyskamy, ścierając świeże ziemniaki. Patent wprost ze wschodniej Polski sprawi, że kotlety będą lekkie, jak nigdy dotąd.

Przepis na aksamitne kotlety mielone z ziemniakami

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej

  • 2 duże ziemniaki

  • 2 jaja

  • 1 spora cebula

  • pół szklanki bułki tartej + do obtoczenia

  • pęczek natki pietruszki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Mięso wkładamy do dużej miski, wbijamy jajka. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Warzywa dodajemy do mięsa, a następnie wsypujemy bułkę tartą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy masę solą oraz pieprzem.

Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę wody i wyrabiamy ją dłonią, do czasu aż mięso przestanie się kleić. Następnie formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.

Smażymy je na rozgrzanym oleju, aż do uzyskania ładnego złocistego koloru z obu stron. Podajemy z kaszą i z surówką np. czerwonej kapusty.

Ziemniaki starte na tarce
Dodanie startych ziemniaków do mięsa mielonego nada soczystości kotletom

Źródło zdjęcia: canva/ksushachmeister

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mamadu

Zapraszamy na nasz Instagram