Smakosze.pl Przepisy Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym. Intensywna w smaku i aromatyczna
canva/Andrey Danilovich

Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym. Intensywna w smaku i aromatyczna

12 kwietnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym to pomysł na wyjątkowe śniadanie lub obiad wielkanocny. Delikatna, pieczona kiełbasa z cebulką i majerankiem polana aromatycznym sosem chrzanowym wychodzi za każdym razem i zawszy błyskawicznie znika z talerzy. Poznaj przepis na białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym.

Biała kiełbasa, podobnie jak barszcz biały, czy żurek, to tradycyjne, polskie danie, przygotowywane na Wielkanoc. Kiełbasę białą można zrobić na wiele sposobów: można ją ugotować, usmażyć, upiec. Do kiełbaski zwykle podaje się również chrzan, śmietanę lub musztardę.

Biała kiełbasa pieczona z cebulą, czosnkiem i majerankiem jest soczysta i ładnie przyrumieniona, ma lekko chrupiącą skórkę. Pieczona kiełbaska smakuje wyśmienicie w towarzystwie sosu na bazie chrzanu i śmietany. Sos ten jest jest aromatyczny, ale nie jest bardzo ostry, jest idealny.

W tym artykule dowiesz się, jak zrobić wyśmienity żurek na wielkanocne śniadanie . Jeśli szukasz pomysłu na przygotowanie kiełbasy białej- tu poznasz prosty przepis na kiełbasę w sosie musztardowym.

Przepis na białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym

Składniki:

  • 6 białych kiełbas

  • 2 duże ząbki czosnku

  • suszony majeranek

  • cebula

  • sól, pieprz

  • oliwa z oliwek

Składniki na sos:

  • 100 ml śmietany 18%

  • 2 łyżki chrzanu tartego

  • szklanka bulionu warzywnego

  • łyżka masła

  • łyżka mąki pszennej do zagęszczenia

Jak zrobić białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym?

Kiełbasę białą przełóż do naczynia żaroodpornego, oprósz majerankiem, solą, pieprzem, wyłóż czosnek i cebulę pokrojoną w słupki, całość skrop oliwą z oliwek i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 30 minut.

Chrzan tarty

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures W tym czasie zrób sos chrzanowy: masło rozpuść w rondelku, następnie dodaj chrzan, podsmaż chwilę i wlej śmietankę wymieszaną z wywarem i gotuj 10 minut na wolnym ogniu. Mąkę wymieszaj z wodą i dodaj do sosu, gotuj, aż będzie gęsty. Upieczone kiełbaski polej gorącym sosem chrzanowym i podaj, smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy