Pyszny żurek wg. przepisu Kuronia
Żurek jest jedną z tych zup, którą możemy jeść o każdej porze roku i która nigdy się nam nie nudzi. Jest pożywny, aromatyczny i bardzo smaczny. Dziś zapraszamy was na pyszny żurek według przepisu Kuronia.
Żurek warto ugotować na wędzonce. To ona nadaje wywarowi pełnego smaku i aromatu. Dopełniają go warzywa, przyprawy, zakwas, a czasami też suszone grzyby. Zupa staje się zaś pożywna dzięki temu, że podajemy ją zazwyczaj z kiełbasą i gotowanymi jajkami.
Pyszny żurek wg przepisu Kuronia
Składniki:
4 białe, surowe kiełbasy
2 listki laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
15 dag wędzonego boczku
2 łyżki oleju
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1 szklanka zakwasu na żur
4 ziemniaki
1-2 łyżki tartego chrzanu
100 ml śmietanki 30 proc.
sól, pieprz
4 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie żurku
Białą kiełbasę opłucz, ponakłuwaj wykałaczką. Zagotuj 1,5 l wody z listkami laurowymi, zielem angielskim i plastrem boczku. Włóż do niej białą kiełbasę, gotuj na małym ogniu ok. 20 minut. Kiełbasę wyjmij z wywaru, wystudź.
Pozostały boczek pokrój w kostkę, zrumień go na patelni z olejem. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, przesmaż, mieszając. Pod koniec dodaj też posiekany czosnek i majeranek, chwilę przesmaż. Całość dodaj do wywaru.
Do wywaru dodaj też pokrojoną w plasterki kiełbasę, a także pokrojone w kostkę ziemniaki i trochę soli. Gotuj całość ok. 15 minut na niedużym ogniu. Gdy ziemniaki będą już miękkie, wlej zakwas, całość zagotuj. Dodaj chrzan i śmietankę, dopraw do smaku. Podawaj z ugotowanym jajkiem.
Więcej inspiracji na pyszny żurek znajdziecie na naszej stronie. Zobaczcie, jak żurek benedyktyński przygotowuje Ewa Wachowicz, a także jak ugotować żurek wegetariański.
Źródło zdjęcia: canva/Food Photos
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuron.com