Smakosze.pl
żurek

canva/pawelwizja

Pyszny żurek wg. przepisu Kuronia

23 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Żurek jest jedną z tych zup, którą możemy jeść o każdej porze roku i która nigdy się nam nie nudzi. Jest pożywny, aromatyczny i bardzo smaczny. Dziś zapraszamy was na pyszny żurek według przepisu Kuronia.

Żurek warto ugotować na wędzonce. To ona nadaje wywarowi pełnego smaku i aromatu. Dopełniają go warzywa, przyprawy, zakwas, a czasami też suszone grzyby. Zupa staje się zaś pożywna dzięki temu, że podajemy ją zazwyczaj z kiełbasą i gotowanymi jajkami.

Pyszny żurek wg przepisu Kuronia

Składniki:

  • 4 białe, surowe kiełbasy

  • 2 listki laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 15 dag wędzonego boczku

  • 2 łyżki oleju

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka majeranku

  • 1 szklanka zakwasu na żur

  • 4 ziemniaki

  • 1-2 łyżki tartego chrzanu

  • 100 ml śmietanki 30 proc.

  • sól, pieprz

  • 4 jajka ugotowane na twardo

Klopsy z ziemniakami i buraczkami

Soczyste kotlety mielone z dodatkiem boczku

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie żurku

Białą kiełbasę opłucz, ponakłuwaj wykałaczką. Zagotuj 1,5 l wody z listkami laurowymi, zielem angielskim i plastrem boczku. Włóż do niej białą kiełbasę, gotuj na małym ogniu ok. 20 minut. Kiełbasę wyjmij z wywaru, wystudź.

Pozostały boczek pokrój w kostkę, zrumień go na patelni z olejem. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, przesmaż, mieszając. Pod koniec dodaj też posiekany czosnek i majeranek, chwilę przesmaż. Całość dodaj do wywaru.

Do wywaru dodaj też pokrojoną w plasterki kiełbasę, a także pokrojone w kostkę ziemniaki i trochę soli. Gotuj całość ok. 15 minut na niedużym ogniu. Gdy ziemniaki będą już miękkie, wlej zakwas, całość zagotuj. Dodaj chrzan i śmietankę, dopraw do smaku. Podawaj z ugotowanym jajkiem.

Więcej inspiracji na pyszny żurek znajdziecie na naszej stronie. Zobaczcie, jak żurek benedyktyński przygotowuje Ewa Wachowicz, a także jak ugotować żurek wegetariański.

połówki jajek

połówki jajek

Źródło zdjęcia: canva/Food Photos

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Świąteczne pierniczki od siostry Anastazji. Aromatyczne i pyszne

Czytaj więcej >

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

Czytaj więcej >