Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Biała kiełbasa w sosie musztardowym. Przepis krok po kroku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.03.2022 23:37

Biała kiełbasa w sosie musztardowym. Przepis krok po kroku

Biała kiełbasa w sosie musztardowym
canva/pauladmoch

Biała kiełbasa w sosie musztardowym to pomysł na śniadanie wielkanocne lub kolację na ciepło, również podczas rodzinnych spotkań. Kiełbaska pieczona w piwie z musztardą, cebulą i majerankiem jest soczysta i smakuje obłędnie. Poznaj przepis na białą kiełbasę w sosie musztardowym.

Białą kiełbasę jemy głównie w okresie wielkanocnym, podajemy ją na wiele różnych sposobów: gotowaną, smażoną, pieczoną, a także jako dodatek do barszczu i żurku świątecznego. Biała kiełbasa w sosie musztardowym to pomysł na pieczoną kiełbasę w niecodziennej marynacie z musztardy, piwa i majeranku.

Kiełbasa biała przygotowana w ten sposób smakuje doskonale, nie są do niej potrzebne żadne dodatki, do kiełbasy podaję wyłącznie chleb- jest prosto, ale przepysznie. Kiełbaski piekę nie tylko w święta, wszystkim tak smakują, że co jakiś czas robimy z nich kolację na ciepło.

Szukasz pomysłu na podanie kiełbasy białej? W tym artykule dowiesz się, jak zrobić kiełbasę pieczoną z ziemniakami. Tu natomiast poznasz przepis na kiełbasę zapieczoną w sosie chrzanowym.

Przepis na białą kiełbasę w sosie musztardowym

Składniki na 3-4 porcje:

  • 4 kiełbasy białe

  • 3 cebule

  • łyżka musztardy delikatesowej

  • suszony majeranek

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • łyżka masła

  • sól, pieprz

  • szklanka jasnego piwa

Jak zrobić białą kiełbasę w sosie musztardowym?

Cebule pokrój w słupki i zeszklij na maśle. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, przełóż podsmażoną cebulkę, następnie poukładaj kiełbasy.

Przygotuj marynatę: 2 łyżki oliwy wymieszaj z łyżką musztardy, następnie wysmaruj nią kiełbaski, całe danie oprósz majerankiem, solą, pieprzem.

Musztarda

Źródło zdjęcia: canva/ Yana Gayvoronskaya Do naczynia wlej piwo i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 40 minut pod przykryciem, następnie zdejmij pokrywę i dopiecz kolejne 15 minut.