Biała kiełbasa w sosie musztardowym. Przepis krok po kroku
Biała kiełbasa w sosie musztardowym to pomysł na śniadanie wielkanocne lub kolację na ciepło, również podczas rodzinnych spotkań. Kiełbaska pieczona w piwie z musztardą, cebulą i majerankiem jest soczysta i smakuje obłędnie. Poznaj przepis na białą kiełbasę w sosie musztardowym.
Białą kiełbasę jemy głównie w okresie wielkanocnym, podajemy ją na wiele różnych sposobów: gotowaną, smażoną, pieczoną, a także jako dodatek do barszczu i żurku świątecznego. Biała kiełbasa w sosie musztardowym to pomysł na pieczoną kiełbasę w niecodziennej marynacie z musztardy, piwa i majeranku.
Kiełbasa biała przygotowana w ten sposób smakuje doskonale, nie są do niej potrzebne żadne dodatki, do kiełbasy podaję wyłącznie chleb- jest prosto, ale przepysznie. Kiełbaski piekę nie tylko w święta, wszystkim tak smakują, że co jakiś czas robimy z nich kolację na ciepło.
Szukasz pomysłu na podanie kiełbasy białej? W tym artykule dowiesz się, jak zrobić kiełbasę pieczoną z ziemniakami. Tu natomiast poznasz przepis na kiełbasę zapieczoną w sosie chrzanowym.
Przepis na białą kiełbasę w sosie musztardowym
Składniki na 3-4 porcje:
4 kiełbasy białe
3 cebule
łyżka musztardy delikatesowej
suszony majeranek
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka masła
sól, pieprz
szklanka jasnego piwa
Jak zrobić białą kiełbasę w sosie musztardowym?
Cebule pokrój w słupki i zeszklij na maśle. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, przełóż podsmażoną cebulkę, następnie poukładaj kiełbasy.
Przygotuj marynatę: 2 łyżki oliwy wymieszaj z łyżką musztardy, następnie wysmaruj nią kiełbaski, całe danie oprósz majerankiem, solą, pieprzem.
Źródło zdjęcia: canva/ Yana Gayvoronskaya Do naczynia wlej piwo i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 40 minut pod przykryciem, następnie zdejmij pokrywę i dopiecz kolejne 15 minut.