Smakosze.pl Przepisy Biała kiełbasa w sosie musztardowym. Przepis krok po kroku
canva/pauladmoch

Biała kiełbasa w sosie musztardowym. Przepis krok po kroku

21 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Biała kiełbasa w sosie musztardowym to pomysł na śniadanie wielkanocne lub kolację na ciepło, również podczas rodzinnych spotkań. Kiełbaska pieczona w piwie z musztardą, cebulą i majerankiem jest soczysta i smakuje obłędnie. Poznaj przepis na białą kiełbasę w sosie musztardowym.

Białą kiełbasę jemy głównie w okresie wielkanocnym, podajemy ją na wiele różnych sposobów: gotowaną, smażoną, pieczoną, a także jako dodatek do barszczu i żurku świątecznego. Biała kiełbasa w sosie musztardowym to pomysł na pieczoną kiełbasę w niecodziennej marynacie z musztardy, piwa i majeranku.

Kiełbasa biała przygotowana w ten sposób smakuje doskonale, nie są do niej potrzebne żadne dodatki, do kiełbasy podaję wyłącznie chleb- jest prosto, ale przepysznie. Kiełbaski piekę nie tylko w święta, wszystkim tak smakują, że co jakiś czas robimy z nich kolację na ciepło.

Szukasz pomysłu na podanie kiełbasy białej? W tym artykule dowiesz się, jak zrobić kiełbasę pieczoną z ziemniakami . Tu natomiast poznasz przepis na kiełbasę zapieczoną w sosie chrzanowym .

Przepis na białą kiełbasę w sosie musztardowym

Składniki na 3-4 porcje:

  • 4 kiełbasy białe

  • 3 cebule

  • łyżka musztardy delikatesowej

  • suszony majeranek

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • łyżka masła

  • sól, pieprz

  • szklanka jasnego piwa

Jak zrobić białą kiełbasę w sosie musztardowym?

Cebule pokrój w słupki i zeszklij na maśle. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, przełóż podsmażoną cebulkę, następnie poukładaj kiełbasy.

Przygotuj marynatę: 2 łyżki oliwy wymieszaj z łyżką musztardy, następnie wysmaruj nią kiełbaski, całe danie oprósz majerankiem, solą, pieprzem.

Musztarda

Źródło zdjęcia: canva/ Yana Gayvoronskaya Do naczynia wlej piwo i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 40 minut pod przykryciem, następnie zdejmij pokrywę i dopiecz kolejne 15 minut.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy