Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym - idealna na obiad
Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym z majerankiem i natką pietruszki to pomysł na uroczyste śniadanie lub kolację wielkanocną. Biała kiełbaska jest delikatniejsza od tradycyjnej, a zapieczona w aromatycznym, gęstym sosie wprost rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na białą kiełbasę zapieczoną w sosie chrzanowym.
Biała kiełbasa to kiełbasa z mięsa wieprzowego z dodatkiem czosnku, majeranku, pieprzu i soli, jest delikatniejsza w smaku od tradycyjnej kiełbasy. Białe kiełbaski świetnie łączą się z tradycyjną sałatką jarzynową, chrzanem, barszczem białym, są jedną z tradycyjnych potraw wielkanocnych.
Na święta od lat zapiekam białą kiełbasę z sosem chrzanowym, moim zdaniem to chyba najlepsze połączenie. Kiełbaska ma lekko chrupiącą skórkę, a gęsty, aromatyczny sos chrzanowy z cebulką i majerankiem nie ma sobie równych.
Kiełbaski przygotowuję na świąteczne śniadanie lub kolację na ciepło, podaję je z pieczywem i sałatką jarzynową. Takie połączenie zawsze wszystkim smakuje i każdy prosi o dokładkę. Kiełbaski, oprócz walorów smakowych, mają jeszcze jeden atut- przygotowanie trawa pół godziny, z czego 25 minut to pieczenie.
Jeśli masz ochotę na pyszne danie wielkanocne w nowym wydaniu- tu poznasz przepis na tradycyjny barszcz biały na zakwasie z kiszonej kapusty, jest prosty i przepyszny.
Przepis na białą kiełbasę zapiekaną w sosie chrzanowym
Składniki:
7 białych kiełbas surowych
2 cebule
natka pietruszki
3 łyżki chrzanu tartego
220 ml śmietany 18%
łyżeczka majeranku suszonego
łyżka masła
łyżeczka mąki
pół szklanki zimnej wody
sól, pieprz
łyżka oleju roślinnego lub oliwy do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Jak zrobić kiełbasę zapiekaną w sosie chrzanowym?
Cebule drobno posiekaj i zeszklij na maśle, w osobnym naczyniu wymieszaj śmietanę z mąką i zimną wodą, następnie wlej na patelnię, gdy cebule będą ładnie przyrumienione.
Dodaj również majeranek, chrzan, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty sos, dopraw go do smaku solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem lub oliwą, włóż do niego kiełbasy, zalej sosem.
Źródło zdjęcia: canva/eskymaks Naczynie wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz 25 minut. Po upieczeniu oprósz całość posiekaną natką pietruszki i podaj. Smacznego