Biorę młode buraki, twaróg i lepię wiosenne pierogi. Żałuję, że wcześniej ich nie znałem
![pierogi z botwinką](https://images.iberion.media/images/1920/pierogi1_ad89e2a989.jpg)
Botwinka to jedna z pierwszych nowalijek, a jej sezon właśnie się zaczyna. Młode buraki to niezwykły delikates, na który często mamy zbyt mało pomysłów. Pierogi z botwinkowym farszem pomogą to zmienić.
Niedoceniana botwinka
Zanim buraki ćwikłowe dojrzeją i pozwolą nam na przygotowanie potrawy, której zawdzięczają nazwę, występują w co najmniej równie atrakcyjnej postaci. Młoda bulwa, delikatne łodygi i listki to nic innego jak botwina – równie buraczkowa w kolorze, ale delikatniejsza i bardziej finezyjna w smaku. Sezon na nią zaczyna się w okolicach Wielkanocy – jeśli ta wypada późno lub jeśli wiosna jest ciepła – a świeżą botwinką możemy rozkoszować się jeszcze w maju, a nawet w czerwcu.
Doskonale wiadomo, że burak to niezwykle zdrowe warzywo, dostarczające nam masę mikroelementów i przeciwutleniaczy. Botwinkę, jako produkt sezonowy, jemy więc chętnie, ale zazwyczaj dość monotonnie. Jej nazwa jest jednocześnie nazwą pysznej zupy, którą z niej przygotowujemy. Możemy czasem pokusić się o użycie młodych listków do sałatki, a drobno posiekanych łodyżek – do sosów czy twarożku. A gdyby tak ugotować pierogi z botwinkowym nadzieniem?
![młoda botwinka](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi3_590a5e94da.jpg)
Pierogi z botwinką
Aby zmienić botwinkę w pierogowy farsz, potrzebujemy twarogu, który odda jej swój delikatny smak jako tło dla aromatu młodych buraczków. Farszu takiego nie trzeba nadmiernie przyprawiać – to w końcu delikatne, wiosenne danie. Pierogi podajemy z jogurtem greckim i od kwietnia do czerwca zajadamy ze smakiem.
Składniki
- Pęczek botwinki
- ½ kg półtłustego twarogu
- 2-3 ząbki czosnku
- ½ kg mąki
- 50 ml oleju
- 100 ml mleka
- 1 małe jajko
- Sól, pieprz, masło do smażenia
Gotujemy pierogi z botwinką
Ciasto na pierogi przygotowujemy według sprawdzonego, ulubionego przepisu. W naszej wersji do ½ kg mąki zmieszanej z solą na stolnicy dodajemy 50 ml oleju, 100 ml mleka i 100 ml ciepłej wody. Część wody można zastąpić sokiem z buraków, by zarazić ciasto buraczkowym kolorem. Zagniatamy ciasto i dajemy mu odpocząć chwilę owiniętemu w folię spożywczą.
Botwinkę drobno kroimy – osobno siekamy liście, osobno łodygi i bulwy, które wrzucamy w pierwszej kolejności na rozgrzane na patelni masło. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy, aż buraczki i łodyżki będą robić się miękkie. Pod koniec smażenia dodajemy jeszcze listki, a po chwili całość przekładamy na talerz do ostudzenia.
W misce rozgniatamy twaróg widelcem, dodajemy podsmażoną botwinkę, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Z takiego farszu przygotowujemy pierogi i gotujemy ok. 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z gęstym jogurtem naturalnym lub skyrem.
Wypróbuj też przepisy na lekką sałatkę z pomarańczy i fety oraz udomowiony schab na dziko.
![buraczkowe pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi2_12ae613d7b.jpg)
![ziemniaki na rosti](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_074443483e.jpg)
![bułeczki jagodowe](https://images.iberion.media/images/origin/buleczki1_c6ec92428f.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![pomarańcze](https://images.iberion.media/images/origin/Pomarancze_7ac4880c9a.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sałata z burakami, fetą i pomarańczami](https://images.iberion.media/images/origin/salatka1_2224b6e9cc.jpg)
![sery na pizzy](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_885523451f.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![papierówki](https://images.iberion.media/images/origin/Image_20240725_104336_483629e19b.jpeg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![kompot ze śliwek](https://images.iberion.media/images/origin/kompot1_b442955899.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![Zupa z fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_z_fasolki_31631ca9f1.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Celine_Dion_fot_Instagram_0d80af72f8.jpg)
![Jakub Józef Orliński](https://images.iberion.media/images/origin/Jakub_Jozef_Orlinski_ab5884608f.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Wypadek w Ogorzelcu](https://images.iberion.media/images/origin/Wypadek_w_Ogorzelcu_7a8331eeb3.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)