Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Łączę buraki, fetę i pomarańcze. Ta odświeżająca sałatka to ratunek po świątecznym przejedzeniu
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 01.04.2024 11:46

Łączę buraki, fetę i pomarańcze. Ta odświeżająca sałatka to ratunek po świątecznym przejedzeniu

sałata z burakami, fetą i pomarańczami
fot. Canva

Pewne połączenia smaków brzmią dziwnie, ale kiedy faktycznie ich spróbujemy okazuje się, że pasują do siebie naprawdę doskonale. Tak jest w przypadku tej sałatki, gdzie łączy się egzotyczny owoc, rodzima bulwa i importowany ser. Efektem jest lekka i odświeżająca kombinacja słodkiego, słonego i warzywnego.

Sałatka z pomarańczami

O zestawieniach smaków, zwłaszcza słodkiego ze słonym, myślimy często jako o wykluczających się nawzajem. Słodkie nie może być słone, a gorzkie nie może być słodkie. Rzadko dostrzegamy, że jest zupełnie przeciwnie. Dzieje się tak nawet mimo tego, że mamy przed sobą dowody: świetnie działają sosy słodko-kwaśne czy gorzkie czekolady, którym nie brak słodyczy. A połączenie słodkiego i słonego wywołuje największy chyba opór ze wszystkich tych zestawień.

Czas odczarować ten stereotyp. Zacznijmy od sałatki z fetą, pomarańczami i burakiem. Specyficzny, nieco ziemisty, smak tego ostatniego wydaje się tu świetnym pośrednikiem między słoną fetą, a słodko-kwaśną pomarańczą. Sałatkę podajemy na niezbyt dużej ilości nieco pikantnej rukoli i dopełniamy kilkoma dodatkami, w tym słodkawym winegretem.

sałatka w wersji z granatem
fot. Canva
Do pizzy czy do makaronu? Wszystko o włoskim serze

Słodko-słona sałatka

W przepisie na sałatkę znalazły się także orzechy. Warto tu zwrócić na nie uwagę – dodają one nie tylko nowego smaku, lecz także specyficznej struktury. Krótko mówiąc – sprawiają, że w sałatce takiej „więcej się dzieje”. Możliwość zabawy tego typu rzeczami sprawia, że sałatki to niedoceniany na co dzień rodzaj dania.

Składniki

  • 150 g fety
  • 300 g buraków
  • 2 pomarańcze
  • 50 g rukoli
  • Dwie garści ulubionych orzechów
  • Opcjonalnie: dwie garści żurawiny lub nasion granatu
  • 40 ml wysokiej jakości oliwy z oliwek
  • 25 ml soku z cytryny (lub octu jabłkowego)
  • 1 łyżeczka niezbyt ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka miodu lub brązowego cukru
  • Szczypta białego pieprzu

Przygotowujemy sałatkę z pomarańczy i fety

Pomarańcze filetujemy w jeden z dwóch sposobów. Pierwszy to obranie ich ostrym nożem tak, by razem ze skórą skroić błonkę okrywającą cząstki pomarańczy. Z tak obranej pomarańczy wycinamy cząstki, nożem omijając błonki. To szybki i prosty sposób, niestety pozostawiający często dość dużo odpadów (można z nich jednak wycisnąć resztę soku). Drugi sposób to podzielenie pomarańczy na cząstki i obranie ich.

Fetę kroimy w kostkę. Warto zwrócić uwagę, by w sklepie kupić prawdziwy ser feta, a nie „ser typu feta”, „ser grecki” abo „ser sałatkowy”. W kostkę kroimy też buraki ugotowane, a jeszcze lepiej – upieczone. Całość układamy w misce. Dodajemy uprażone i posiekane orzechy – najlepiej włoskie lub laskowe. Jeśli chcemy dodać suszoną żurawinę lub – jeszcze lepiej – granat, układamy je także na wierzchu.

Płynne składniki – oliwę, sok z cytryny, musztardę i miód – nalewamy do małego słoiczka. Dodajemy szczyptę pieprzu, zakręcamy i energicznie wstrząsamy, aż całość połączy się w jedwabistą emulsję. Polewamy nią sałatkę na 10-15 minut przed podaniem. Uwaga! - fetę można doskonale zastąpić półtwardym serem kozim.

Wypróbuj też przepisy na zupę pieczarkową według Tomasza Strzelczyka i dowiedz się, jak można wykorzystać wodę po białej kiełbasie.

sałatka w wersji z granatem
fot. Canva