Bitki wołowe według przepisu Ani Starmach
Bitki wołowe od Ani Starmach to świetny pomysł na rodzinny obiad. Duszona z cebulką i warzywami, miękka wołowina wprost rozpływa się w ustach. Sos do bitek na bazie mięsa, chrzanu i śmietany jest bardzo aromatyczny i doskonale uzupełnia smak wołowiny. Poznaj przepis na bitki wołowe babci od Ani Starmach.
Bitki wołowe w sosie własnym z cebulką to jedno z lepszych dań obiadowych z mięsa wołowego, jakie jadłam. Duszone mięso jest idealnie miękkie, soczyste i delikatne, a otulone kremowym sosem z dodatkiem śmietany i chrzanu, nabiera doskonałego smaku- tradycyjne bitki wołowe babcie to danie, którego musisz spróbować.
Bitki podaję z puree ziemniaczanym, ziemniakami pieczonymi lub tłuczonymi z koperkiem. Zasze dodaję również świeży akcent w postaci warzyw. Do wołowiny idealne będą buraczki, surówka z czerwonej kapusty lub warzywa blanszowane bądź gotowane na parze. Całość tworzy zestaw, który smakuje każdemu.
Jeśli szukasz pomysłu na wyśmienity obiad z mięsa wołowego- tu poznasz przepis na zrazy wołowe z cebulką i ogórkiem , są proste w przygotowaniu i przepyszne.
Przepis na bitki wołowe od Ani Starmach
Składniki na 3-4 porcje:
-
750- 800 g wołowiny bez kości, np. udźca
-
korzeń pietruszki
-
marchew
-
3 duże cebule
-
3 ząbki czosnku
-
2 liście laurowe
-
szczypta majeranku suszonego
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
łyżeczka chrzanu tartego
-
2 łyżki śmietany 18%
-
sól, pieprz
-
mąka pszenna
-
olej roślinny do smażenia
Jak zrobić bitki wołowe od Ani Stalmach?
Wołowinę pokrój w cienkie plastry, rozbij delikatnie tłuczkiem do mięsa, każdy kawałek obtocz w mące i podsmaż na oleju na złoty kolor, przełóż do większego garnka. Na tym samym oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, przełóż do mięsa.
Całość oprósz majerankiem, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i smaż przez kilka minut, następnie wlej wodę, żeby przykryła mięso, dodaj całą marchew i korzeń pietruszki i duś pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez 2-3 godziny, aż wołowina będzie idealnie miękka.
Źródło zdjęcia: canva/Slatan Z garnka wyjmij włoszczyznę, do mięsa dodaj chrzan, śmietanę wymieszaną z odrobiną wody i dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze chwilę, żeby powstał gęsty sos, dopraw do smaku solą i pieprzem, smacznego.