Surówka z czerwonej kapusty z olejem. Idealny dodatek obiadowy
Surówka z czerwonej kapusty z olejem jest pysznym dodatkiem do obiadu. Surówka dobrze łączy się z daniami mięsnymi, wegetariańskimi i rybami, dodając im lekkiego, świeżego akcentu. Poznaj przepis na surówkę z czerwonej kapusty z olejem do obiadu.
Kapusta czerwona dostępna jest w sklepach i warzywniakach niemal przez cały rok, jest delikatna, chrupiąca i bardzo zdrowa- zawiera białko roślinne, błonnik, potas i wiele witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, warto więc włączyć ją do naszej diety.
Surówka doskonale smakuje z niemal każdym daniem, z rybami, mięsem, warzywami. Moja ulubiona propozycja podania? Z roladą wołową, pyzami z mięsem lub kopytkami z cebulką, takie zestawy są przepyszne. Surówkę doprawiam cukrem i sokiem z cytryny, możesz zamienić sok na ocet, jednak sok ma delikatniejszy smak.
Kapustę czerwoną przygotujesz również w jesienno- zimowej wersji- tu poznasz przepis na duszoną kapustę z jabłkiem i cynamonem, jest doskonała do obiadu, rozgrzewa i syci.
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty z olejem
Składniki na 4-5 porcji:
mała kapusta czerwona
2 łyżki cukru
łyżka soku z cytryny
6 łyżek oleju roślinnego
sól, pieprz do smaku
Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty z olejem?
Kapustę poszatkuj, przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny, dodaj cukier, wymieszaj, odstaw na kilka minut.
Źródło zdjęcia: canva/Tolgataz Do surówki wlej olej, ponownie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Surówkę wstaw do lodówki na 10-15 minut, żeby schłodziła się przed podaniem.