Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Surówka z czerwonej kapusty z olejem. Idealny dodatek obiadowy
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 11.02.2022 01:00

Surówka z czerwonej kapusty z olejem. Idealny dodatek obiadowy

Surówka z czerwonej kapusty z olejem
canva/Dmitrii Ivanov

Surówka z czerwonej kapusty z olejem jest pysznym dodatkiem do obiadu. Surówka dobrze łączy się z daniami mięsnymi, wegetariańskimi i rybami, dodając im lekkiego, świeżego akcentu. Poznaj przepis na surówkę z czerwonej kapusty z olejem do obiadu.

Kapusta czerwona dostępna jest w sklepach i warzywniakach niemal przez cały rok, jest delikatna, chrupiąca i bardzo zdrowa- zawiera białko roślinne, błonnik, potas i wiele witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, warto więc włączyć ją do naszej diety.

Surówka doskonale smakuje z niemal każdym daniem, z rybami, mięsem, warzywami. Moja ulubiona propozycja podania? Z roladą wołową, pyzami z mięsem lub kopytkami z cebulką, takie zestawy są przepyszne. Surówkę doprawiam cukrem i sokiem z cytryny, możesz zamienić sok na ocet, jednak sok ma delikatniejszy smak.

Kapustę czerwoną przygotujesz również w jesienno- zimowej wersji- tu poznasz przepis na duszoną kapustę z jabłkiem i cynamonem, jest doskonała do obiadu, rozgrzewa i syci.

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty z olejem

Składniki na 4-5 porcji:

  • mała kapusta czerwona

  • 2 łyżki cukru

  • łyżka soku z cytryny

  • 6 łyżek oleju roślinnego

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty z olejem?

Kapustę poszatkuj, przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny, dodaj cukier, wymieszaj, odstaw na kilka minut.

Szatkowanie kapusty czerwonej

Źródło zdjęcia: canva/Tolgataz Do surówki wlej olej, ponownie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Surówkę wstaw do lodówki na 10-15 minut, żeby schłodziła się przed podaniem.