Smakosze.pl Przepisy Błyskawiczna zapiekanka makaronowa z kiełbasą i serem
canva/Azurita, Getty Images

Błyskawiczna zapiekanka makaronowa z kiełbasą i serem

8 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Zapiekanka makaronowa jest doskonałym pomysłem na szybki obiad, który przy okazji musi wystarczyć dla całej rodziny. Dzisiaj wyjaśniamy jak przygotować klasyczną zapiekankę, w której skład wchodzi kiełbasa, intensywny ser, makaron oraz jeden niecodzienny produkt - ketchup. Ketchup nadaje zapiekance słodko-słonego charakterystycznego smaku, którego nie da się podrobić.

Zapiekanka makaronowa ma jedną ogromną zaletę, a mianowicie można dodać do niej praktycznie wszystkie produkty, które znajdują się w lodówce. Dlatego warto robić ją pod koniec tygodnia, kiedy zalegają nam ostatki z kilku ostatnich dni.

Zamiast ketchupu, jeśli któryś z domowników za nim nie przepada, można oczywiście wykorzystać sos pomidorowy, zrobiony z passaty, cebuli i przypraw. Trzeba jednak pamiętać, że ketchup wprowadza swój specyficzny smak, pysznie komponujący się z roztopionym serem oraz podpieczoną kiełbasą.

Przepis na ekspresową zapiekankę makaronową

Składniki:

  • 500 g makaronu

  • 1 cebula

  • 2 czerwone papryki

  • 300 g kiełbasy

  • pół szklanki ketchupu

  • 3 łyżeczki oregano

  • 150 g żółtego sera

  • sól

  • pieprz

  • świeża natka pietruszki

Zacznij od wlania do garnka dużej ilości wody, posolenia jej i doprowadzenia do wrzenia. Następnie wrzuć do niej makaron i ugotuj al dente. W międzyczasie pokrój kiełbasę oraz cebulę w plasterki, a paprykę umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.

Piekarnik nagrzej do ok. 190 stopni Celsjusza. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż na niej cebulę z kiełbasą. Pod koniec smażenia wrzuć do nich również paprykę. Makaron po ugotowaniu odcedź z wody i przełóż do naczynia żaroodpornego. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Do makaronu wrzuć ser, kiełbasę, cebulę, paprykę, dopraw suszonym oregano, solą, pieprzem oraz ketchupem. Wymieszaj całość i wstaw do piekarnika na około 20 minut, aż ser się zrumieni. Przed podaniem posyp wierzch zapiekanki świeżo siekaną natką pietruszki. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować zapiekane ziemniaki z przepisu Nigeli Lawson. Ten tekst wyjawia, jak robić paszteciki z kapustą i grzybami według Tomasza Strzelczyka.

Zapiekanka makaronowa

Źródło: canva/wideonet, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: fotokulinarnie Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy