Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej
Istnieje wiele przepisów na ciasto do pierogów. Część z nich zawiera jajko, a znakomita większość w składzie ma mąkę pszenną. Osoby na diecie bezglutenowej z tego powodu często rezygnują z jedzenia pierogów. zupełnie niepotrzebnie, bo specjał ten można przyrządzić bez pszenicy. Sprawdźcie jak szybki i prosty jest taki przepis.
Eliminacja pokarmów z diety nie musi się wiązać z rezygnacją z ulubionych dań. W przypadku pierogów farsz zazwyczaj nie stanowi problemu. Zarówno ruskie, jak i mięsne pierożki będą odpowiednie dla osób jedzących bezglutenowo. Wystarczy, że przyrządzimy ciasto bez mąki pszennej. Nasz przepis pomija także jajko, więc skorzystają z niego również weganie.
Przepis na bezglutenowe ciasto na pierogi
Składniki:
300 g mąki ziemniaczanej
150 g mąki ryżowej
100 g mielonego siemienia złocistego
400-500 ml gorącej wody
1 łyżka oleju
1 łyżka soli
Przygotowanie:
Sypkie składniki łączymy w dużej misce. Następnie wlewamy olej oraz 300 ml wody. Wyrabiamy ciasto z pomocą robota kuchennego lub ręcznego miksera z końcówką hakiem. Powoli dodajemy kolejne porcje wody.
Robimy to stopniowo, obserwując czy ciasto zaczyna się formować w całość. Płyn wlewamy bowiem tylko do czasu, aż ciasto przestanie być suche i grudkowate. Wtedy wyłączamy urządzenie i szybko wyrabiamy masę dłońmi. Powinna stać się jednolita i plastyczna.
Formujemy kulę, a następnie dzielimy ją na trzy części. Jedną będziemy wyrabiać, a pozostałe przykrywamy folią spożywczą, by nie wyschły. Blat oprószamy mąką ziemniaczaną i rozwałkowujemy ciasto.
Z placka wycinamy kręgi, które faszerujemy wybranym nadzieniem. Tak przygotowane pierogi gotujemy we wrzątku. Czynności powtarzamy z pozostałymi porcjami ciasta. Gotowe pierogi możemy zamrozić.
Źródło: canva/Fascinadora
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: stylzycia.radiozet Zapraszamy na nasz Instagram