Smakosze.pl
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

canva/elena_hramowa

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

22 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Istnieje wiele przepisów na ciasto do pierogów. Część z nich zawiera jajko, a znakomita większość w składzie ma mąkę pszenną. Osoby na diecie bezglutenowej z tego powodu często rezygnują z jedzenia pierogów. zupełnie niepotrzebnie, bo specjał ten można przyrządzić bez pszenicy. Sprawdźcie jak szybki i prosty jest taki przepis.

Eliminacja pokarmów z diety nie musi się wiązać z rezygnacją z ulubionych dań. W przypadku pierogów farsz zazwyczaj nie stanowi problemu. Zarówno ruskie, jak i mięsne pierożki będą odpowiednie dla osób jedzących bezglutenowo. Wystarczy, że przyrządzimy ciasto bez mąki pszennej. Nasz przepis pomija także jajko, więc skorzystają z niego również weganie.

kotlety ziemniaczane

Miękkie i puszyste kotlety ziemniaczane bez jajka

CZYTAJ DALEJ

Przepis na bezglutenowe ciasto na pierogi

Składniki:

  • 300 g mąki ziemniaczanej

  • 150 g mąki ryżowej

  • 100 g mielonego siemienia złocistego

  • 400-500 ml gorącej wody

  • 1 łyżka oleju

  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:

Sypkie składniki łączymy w dużej misce. Następnie wlewamy olej oraz 300 ml wody. Wyrabiamy ciasto z pomocą robota kuchennego lub ręcznego miksera z końcówką hakiem. Powoli dodajemy kolejne porcje wody.

Robimy to stopniowo, obserwując czy ciasto zaczyna się formować w całość. Płyn wlewamy bowiem tylko do czasu, aż ciasto przestanie być suche i grudkowate. Wtedy wyłączamy urządzenie i szybko wyrabiamy masę dłońmi. Powinna stać się jednolita i plastyczna.

Formujemy kulę, a następnie dzielimy ją na trzy części. Jedną będziemy wyrabiać, a pozostałe przykrywamy folią spożywczą, by nie wyschły. Blat oprószamy mąką ziemniaczaną i rozwałkowujemy ciasto.

Z placka wycinamy kręgi, które faszerujemy wybranym nadzieniem. Tak przygotowane pierogi gotujemy we wrzątku. Czynności powtarzamy z pozostałymi porcjami ciasta. Gotowe pierogi możemy zamrozić.

Mąka ryżowa

Mąka ryżowa to doskonała bezglutenowa alternatywa mąki pszennej

Źródło: canva/Fascinadora

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: stylzycia.radiozet

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa pomidorowa jak u babci. 1 składnik i 1 czynność nadają jej aksamitności i pełnego smaku

Czytaj więcej >
sałatka z czerwonej fasoli

Przepisy

Szybka, pożywna sałatka z czerwoną fasolą. Charakteru nada jej wyrazista wędlina i aromatyczna zielenina

Czytaj więcej >

Przepisy

Ziemniaki z kiełbasą - proste danie z patelni na obiad lub kolację. Doskonale syci i smakuje

Czytaj więcej >
ciasto bez pieczenia

Przepisy

Hitowy sernik gotowany. Proste, wyśmienite ciasto bez pieczenia zachwyca smakiem

Czytaj więcej >
Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały

Przepisy

Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały? Najważniejsza jest 1 zasada

Czytaj więcej >
tatar tomasz strzelczyk

Przepisy

Strzelczyk wziął wołowinę i pokazał jak robi tatara. Sposób podania przyprawia o konsternację

Czytaj więcej >