Smakosze.pl
Kapusta z grochem i grzybami

canva/joannawnuk/arfo

Prosty przepis na kapustę z grochem i grzybami

7 Grudnia 2021

(Ostatnia zmiana: 16 Grudnia 2021)

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Znacie z pewnością kapustę z grzybami, a także kapustę z grochem. A czy przygotowywaliście już kapustę z grochem i grzybami? Podajemy wam prosty przepis na to wigilijne i nie tylko wigilijne danie. Przekonacie się, że te trzy składniki dobrze ze sobą harmonizują, dając potrawę o doskonałym smaku.

Kiszona kapusta jest podstawą tego dania, dlatego to właśnie jej trzeba użyć najwięcej. Gęstości i ciekawego smaku dodaje potrawie groch. Suszone, leśne grzyby stanowią zaś o jej niebywałym aromacie, dodają też potrawie ciemniejszej barwy.

zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa z dodatkiem soku z ogórków kiszonych

CZYTAJ DALEJ

Prosty przepis na kapustę z grochem i grzybami

Składniki:

  • 15 dag łuskanego grochu

  • 5 dag suszonych, leśnych grzybów

  • 50 dag kiszonej kapusty

  • 1 cebula

  • olej

  • 2-3 listki laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • sól, pieprz

Przygotowanie kapusty z grochem i grzybami

Groch zalej zimną wodą, odstaw na kilka godzin do namoczenia. Grzyby dokładnie wypłucz, zalej letnią wodą, odstaw na kilka godzin.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju, wsyp cebulę, przesmaż ją, mieszając. Smaż na niedużym ogniu, aż się zeszkli.

Do garnka dodaj kiszoną kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna, możesz ją przepłukać), grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, a także opłukany groch.

Dorzuć też listki laurowe i ziele angielskie. Podlej niedużą ilością wody, duś przy uchylonej pokrywce ok. godzinę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przygotować kapustę z grochem, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź też, jak kapustę z grzybami przyrządza siostra Anastazja.

grzyby suszone

grzyby suszone

Źródło zdjęcia: canva/aga7ta

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Slajd 1 z 6

ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE

Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram



Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kotlety

Przepisy

Niedrogi obiad - kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek

Czytaj więcej >
chleb ze smalcem

Przepisy

Prosty przepis na smalec bez dodatku słoniny

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić pączki bez smażenia?

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa pieczarkowa z ryżem. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Obłędnie puszyste racuchy bez jajek

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety z kalafiora i ziemniaków - lekki obiad dla całej rodziny

Czytaj więcej >