Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na kapustę z grochem i grzybami
Renata Materlińska
Renata Materlińska 07.12.2021 01:00

Prosty przepis na kapustę z grochem i grzybami

Kapusta z grochem i grzybami
canva/joannawnuk/arfo

Znacie z pewnością kapustę z grzybami, a także kapustę z grochem. A czy przygotowywaliście już kapustę z grochem i grzybami? Podajemy wam prosty przepis na to wigilijne i nie tylko wigilijne danie. Przekonacie się, że te trzy składniki dobrze ze sobą harmonizują, dając potrawę o doskonałym smaku.

Kiszona kapusta jest podstawą tego dania, dlatego to właśnie jej trzeba użyć najwięcej. Gęstości i ciekawego smaku dodaje potrawie groch. Suszone, leśne grzyby stanowią zaś o jej niebywałym aromacie, dodają też potrawie ciemniejszej barwy.

Prosty przepis na kapustę z grochem i grzybami

Składniki:

  • 15 dag łuskanego grochu

  • 5 dag suszonych, leśnych grzybów

  • 50 dag kiszonej kapusty

  • 1 cebula

  • olej

  • 2-3 listki laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • sól, pieprz

Przygotowanie kapusty z grochem i grzybami

Groch zalej zimną wodą, odstaw na kilka godzin do namoczenia. Grzyby dokładnie wypłucz, zalej letnią wodą, odstaw na kilka godzin.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju, wsyp cebulę, przesmaż ją, mieszając. Smaż na niedużym ogniu, aż się zeszkli.

Do garnka dodaj kiszoną kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna, możesz ją przepłukać), grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, a także opłukany groch.

Dorzuć też listki laurowe i ziele angielskie. Podlej niedużą ilością wody, duś przy uchylonej pokrywce ok. godzinę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przygotować kapustę z grochem, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź też, jak kapustę z grzybami przyrządza siostra Anastazja.

grzyby suszone
grzyby suszone

Źródło zdjęcia: canva/aga7ta

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram