Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza
Karp jest tradycyjną świąteczną rybą, która niebawem zagości na wielu polskich kolacjach wigilijnych. Warto przyrządzić ją nieco inaczej niż zazwyczaj i skusić się na wyjątkową propozycję Roberta Makłowicza. Kucharz podlewa rybę piwem, dzięki czemu nabiera ona niezwykłego aromatu. Posmakuje każdemu amatorowi tego dania.
Robert Makłowicz słynie z oryginalnych a czasem nawet kontrowersyjnych przepisów i wypowiedzi. Wystarczy przypomnieć jego nietypowe śledzie z ziemniakami czy wypowiedź na temat rosołu. Jedno jest jednak pewne — jego potrawy zawsze wychodzą pyszne. Dlatego też zdecydowanie polecamy tę niezwykłą recepturę na tradycyjnie wigilijną rybę, czyli karpia.
Przepis na wigilijnego karpia Roberta Makłowicza
Składniki:
1 karp
2 spore cebule
2 duże marchewki
2 korzenie pietruszki
1 butelka jasnego piwa
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
posiekana natka pietruszki do podania
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Karpia oczyszczamy, myjemy i kroimy w dzwonki. Solimy go i przekładamy do wysmarowanego masłem garnka. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do ryby.
Wlewamy piwo i miód. Doprawiamy solą i pieprzem. Zawartość naczynia zagotowujemy i podgrzewamy przez 5 minut na dużym ogniu. Następnie zmniejszamy moc palnika i kontynuujemy gotowanie.
Po kwadransie ryba powinna być już gotowa. Podajemy ją z sosem powstałym podczas gotowania, posypane natką pietruszki. Smacznego.
Wskazówka: jeśli chcecie, by danie było lżej strawne, do posmarowania naczynia użyjcie oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Nie zmienia smaku, a dobrze zniosą ogrzewanie.
Źródło: canva/Magdalenawd
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: o2 Zapraszamy na nasz Instagram