Smakosze.pl
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

canva/zi3000; TRICOLORS/East News

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

15 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karp jest tradycyjną świąteczną rybą, która niebawem zagości na wielu polskich kolacjach wigilijnych. Warto przyrządzić ją nieco inaczej niż zazwyczaj i skusić się na wyjątkową propozycję Roberta Makłowicza. Kucharz podlewa rybę piwem, dzięki czemu nabiera ona niezwykłego aromatu. Posmakuje każdemu amatorowi tego dania.

Robert Makłowicz słynie z oryginalnych a czasem nawet kontrowersyjnych przepisów i wypowiedzi. Wystarczy przypomnieć jego nietypowe śledzie z ziemniakami czy wypowiedź na temat rosołu. Jedno jest jednak pewne — jego potrawy zawsze wychodzą pyszne. Dlatego też zdecydowanie polecamy tę niezwykłą recepturę na tradycyjnie wigilijną rybę, czyli karpia.

Lepienie pierogów

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wigilijnego karpia Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1 karp

  • 2 spore cebule

  • 2 duże marchewki

  • 2 korzenie pietruszki

  • 1 butelka jasnego piwa

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżka masła

  • posiekana natka pietruszki do podania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Karpia oczyszczamy, myjemy i kroimy w dzwonki. Solimy go i przekładamy do wysmarowanego masłem garnka. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do ryby.

Wlewamy piwo i miód. Doprawiamy solą i pieprzem. Zawartość naczynia zagotowujemy i podgrzewamy przez 5 minut na dużym ogniu. Następnie zmniejszamy moc palnika i kontynuujemy gotowanie.

Po kwadransie ryba powinna być już gotowa. Podajemy ją z sosem powstałym podczas gotowania, posypane natką pietruszki. Smacznego.

Wskazówka: jeśli chcecie, by danie było lżej strawne, do posmarowania naczynia użyjcie oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Nie zmienia smaku, a dobrze zniosą ogrzewanie.

Karp panierowany

Karpia zawsze można opanierować i usmażyć

Źródło: canva/Magdalenawd

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: o2

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa pomidorowa jak u babci. 1 składnik i 1 czynność nadają jej aksamitności i pełnego smaku

Czytaj więcej >
sałatka z czerwonej fasoli

Przepisy

Szybka, pożywna sałatka z czerwoną fasolą. Charakteru nada jej wyrazista wędlina i aromatyczna zielenina

Czytaj więcej >

Przepisy

Ziemniaki z kiełbasą - proste danie z patelni na obiad lub kolację. Doskonale syci i smakuje

Czytaj więcej >
ciasto bez pieczenia

Przepisy

Hitowy sernik gotowany. Proste, wyśmienite ciasto bez pieczenia zachwyca smakiem

Czytaj więcej >
Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały

Przepisy

Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały? Najważniejsza jest 1 zasada

Czytaj więcej >
tatar tomasz strzelczyk

Przepisy

Strzelczyk wziął wołowinę i pokazał jak robi tatara. Sposób podania przyprawia o konsternację

Czytaj więcej >