Smakosze.pl
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

canva/zi3000; TRICOLORS/East News

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

8 Grudnia 2021

(Ostatnia zmiana: 16 Grudnia 2021)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Karp jest tradycyjną świąteczną rybą, która niebawem zagości na wielu polskich kolacjach wigilijnych. Warto przyrządzić ją nieco inaczej niż zazwyczaj i skusić się na wyjątkową propozycję Roberta Makłowicza. Kucharz podlewa rybę piwem, dzięki czemu nabiera ona niezwykłego aromatu. Posmakuje każdemu amatorowi tego dania.

Robert Makłowicz słynie z oryginalnych a czasem nawet kontrowersyjnych przepisów i wypowiedzi. Wystarczy przypomnieć jego nietypowe śledzie z ziemniakami czy wypowiedź na temat rosołu. Jedno jest jednak pewne — jego potrawy zawsze wychodzą pyszne. Dlatego też zdecydowanie polecamy tę niezwykłą recepturę na tradycyjnie wigilijną rybę, czyli karpia.

Lepienie pierogów

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wigilijnego karpia Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1 karp

  • 2 spore cebule

  • 2 duże marchewki

  • 2 korzenie pietruszki

  • 1 butelka jasnego piwa

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżka masła

  • posiekana natka pietruszki do podania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Karpia oczyszczamy, myjemy i kroimy w dzwonki. Solimy go i przekładamy do wysmarowanego masłem garnka. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do ryby.

Wlewamy piwo i miód. Doprawiamy solą i pieprzem. Zawartość naczynia zagotowujemy i podgrzewamy przez 5 minut na dużym ogniu. Następnie zmniejszamy moc palnika i kontynuujemy gotowanie.

Po kwadransie ryba powinna być już gotowa. Podajemy ją z sosem powstałym podczas gotowania, posypane natką pietruszki. Smacznego.

Wskazówka: jeśli chcecie, by danie było lżej strawne, do posmarowania naczynia użyjcie oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Nie zmienia smaku, a dobrze zniosą ogrzewanie.

Karp panierowany

Karpia zawsze można opanierować i usmażyć

Źródło: canva/Magdalenawd

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Slajd 1 z 6

ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE

Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: o2

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

naleśniki

Przepisy

Delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze

Czytaj więcej >

Przepisy

Bitki wołowe w sosie grzybowym. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Grochówka wyjdzie idealnie

Przepisy

Jaki groch dodawać do grochówki? Najlepszy przepis na kultową zupę

Czytaj więcej >
kluski ziemniaczane

Przepisy

Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Karczek w kapuście kiszonej. Fantastyczne połączenie smaków

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos warzywny do makaronu. Pyszny dodatek

Czytaj więcej >