Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Karp wigilijny Roberta Makłowicza
canva/zi3000; TRICOLORS/East News

Karp jest tradycyjną świąteczną rybą, która niebawem zagości na wielu polskich kolacjach wigilijnych. Warto przyrządzić ją nieco inaczej niż zazwyczaj i skusić się na wyjątkową propozycję Roberta Makłowicza. Kucharz podlewa rybę piwem, dzięki czemu nabiera ona niezwykłego aromatu. Posmakuje każdemu amatorowi tego dania.

Robert Makłowicz słynie z oryginalnych a czasem nawet kontrowersyjnych przepisów i wypowiedzi. Wystarczy przypomnieć jego nietypowe śledzie z ziemniakami czy wypowiedź na temat rosołu. Jedno jest jednak pewne — jego potrawy zawsze wychodzą pyszne. Dlatego też zdecydowanie polecamy tę niezwykłą recepturę na tradycyjnie wigilijną rybę, czyli karpia.

Przepis na wigilijnego karpia Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1 karp

  • 2 spore cebule

  • 2 duże marchewki

  • 2 korzenie pietruszki

  • 1 butelka jasnego piwa

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżka masła

  • posiekana natka pietruszki do podania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Karpia oczyszczamy, myjemy i kroimy w dzwonki. Solimy go i przekładamy do wysmarowanego masłem garnka. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do ryby.

Wlewamy piwo i miód. Doprawiamy solą i pieprzem. Zawartość naczynia zagotowujemy i podgrzewamy przez 5 minut na dużym ogniu. Następnie zmniejszamy moc palnika i kontynuujemy gotowanie.

Po kwadransie ryba powinna być już gotowa. Podajemy ją z sosem powstałym podczas gotowania, posypane natką pietruszki. Smacznego.

Wskazówka: jeśli chcecie, by danie było lżej strawne, do posmarowania naczynia użyjcie oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Nie zmienia smaku, a dobrze zniosą ogrzewanie.

Karp panierowany
Karpia zawsze można opanierować i usmażyć

Źródło: canva/Magdalenawd

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: o2 Zapraszamy na nasz Instagram