Błyskawiczne ciastka z 2 składników. Zaskoczysz się, jakie są pyszne
Czy wiesz, że jesteś w stanie przygotować chrupiące ciastka w mniej niż pół godziny? Nasze błyskawiczne ciastka z płatków kukurydzianych są genialnie prostym a zarazem genialnie pysznym pomysłem. Wystarczy wymieszać płatki ze skondensowanym mlekiem i deser jest niemal gotowy. Gwarantujemy, że błyskawiczne ciastka znikną ze stołu w mgnieniu oka.
Chociaż wykonanie błyskawicznych ciastek z płatków kukurydzianych wymaga użycia piekarnika, śmiało możemy stwierdzić, że jest to przepis bez pieczenia. W piekarniku bowiem jedynie podsuszamy ciastka przez kilka minut. Koniecznie sprawdź ten przepis.
Przepis na proste błyskawiczne ciastka
Składniki:
-
1 puszka skondensowanego słodzonego mleka
-
opakowanie śniadaniowych płatków kukurydzianych (ok. 500 g)
Jak wykonać chrupiące błyskawiczne ciastka z płatków kukurydzianych
Mleko skondensowane do błyskawicznych ciastek przelej do garnka lub dużej miski . Następnie stopniowo dosypuj do niego płatki kukurydziane, cały czas mieszając . Proporcje mleka do płatków muszą być takie, aby wszystkie płatki były równomiernie i dokładnie pokryte mlekiem, ale też aby żaden wolny płyn nie został na dnie naczynia .
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni . Blachę do pieczenia wyłóż papierem . Wykładaj łyżką na blachę kolejne p orcje na pojedyncze błyskawiczne ciastka .
Błyskawiczne ciastka podsuszaj w piekarniku przez ok. 10-15 minut . Po upływie tego czasu odstaw do ostygnięcia . Błyskawiczne ciastka są świetnym samodzielnym deserem. Możesz wykonać je także z płatków kukurydzianych o smaku czekoladowym . Z prostych i pysznych deserów polecamy także to ciasto . Takie ciasto bez pieczenia wprost zachwyca swoim smakiem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Anna Lewandowska robi aromatyczny pasztet z uwielbianego warzywa. Idealny na kanapki
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama