Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić jajka po szkocku? Mamy kultowy przepis
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 21.11.2022 19:01

Jak zrobić jajka po szkocku? Mamy kultowy przepis

jajka po szkocku
Canva / MKielbievsky

Jajka po szkocku są jedną z bardziej popularnych potraw na wyspach. Ta obiadowa wersja jajek jest cenioną przekąską na wycieczkę lub piknik. Ich zjedzenie zapewnia solidną porcję białka oraz długotrwałe uczucie sytości.

Tradycyjne jajka po szkocku przygotowuje się w otoczce z mięsa mielonego. Przy coraz większej popularności diety wegetariańskiej, równie łatwo obecnie spotkać wersję, gdzie mięso zastąpione jest cieciorką. Sprawdźcie sami, jak proste w przygotowaniu, a przy tym pyszne mogą być wegetariańskie jajka po szkocku.

Przepis na wegetariańskie jajka po szkocku

Składniki:

  • 6 jajek

  • 2 cebule

  • 3-4 suszone pomidory

  • 1 puszka ciecierzycy

  • 1 i 1/2 szklanki bułki tartej

  • 2-3 ząbki czosnku

  • pęczek natki pietruszki

  • świeża kolendra

  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

  • mąka do obtoczenia

Jak przyrządzić wegetariańskie jajka po szkocku?

Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupek. Cebulę oraz czosnek do jajek po szkocku obierz, posiekaj i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Zawartość patelni przełóż do wysokiego naczynia.

Do podsmażonych warzyw dołóż odsączoną z płynu ciecierzycę, pokrojone drobno suszone pomidory oraz pozostałe składniki do jajek po szkocku. Zmiksuj całość za pomocą blendera tak, aby ziarna ciecierzycy były jedynie rozdrobnione, a nie zmielone. Uzyskaną masę wymieszaj z 3 łyżkami bułki tartej.

Obrane jajka na twardo obtaczaj kolejno w mące, masie z ciecierzycy i bułce tartej. Smaż w garnku na głębokim tłuszczu do momentu, aż jajka po szkocku nabiorą złocistej barwy. Gotowe danie podawaj z sosem chrzanowym na zimno oraz zieloną sałatą. Przy użyciu jajek przygotujesz bajecznie puszysty omlet. Puszyste jajko sadzone to nie lada przysmak na śniadanie.

Canva / Justin Smith
Canva / Justin Smith

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: