Smakosze.pl

Canva / MKielbievsky

Jak zrobić jajka po szkocku? Mamy kultowy przepis

21 Listopada 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Jajka po szkocku są jedną z bardziej popularnych potraw na wyspach. Ta obiadowa wersja jajek jest cenioną przekąską na wycieczkę lub piknik. Ich zjedzenie zapewnia solidną porcję białka oraz długotrwałe uczucie sytości.

Tradycyjne jajka po szkocku przygotowuje się w otoczce z mięsa mielonego. Przy coraz większej popularności diety wegetariańskiej, równie łatwo obecnie spotkać wersję, gdzie mięso zastąpione jest cieciorką. Sprawdźcie sami, jak proste w przygotowaniu, a przy tym pyszne mogą być wegetariańskie jajka po szkocku.

Przepis na wegetariańskie jajka po szkocku

Składniki:
  • 6 jajek

  • 2 cebule

  • 3-4 suszone pomidory

  • 1 puszka ciecierzycy

  • 1 i 1/2 szklanki bułki tartej

  • 2-3 ząbki czosnku

  • pęczek natki pietruszki

  • świeża kolendra

  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

  • mąka do obtoczenia

Jak przyrządzić wegetariańskie jajka po szkocku?

Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupek. Cebulę oraz czosnek do jajek po szkocku obierz, posiekaj i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Zawartość patelni przełóż do wysokiego naczynia.

Do podsmażonych warzyw dołóż odsączoną z płynu ciecierzycę, pokrojone drobno suszone pomidory oraz pozostałe składniki do jajek po szkocku. Zmiksuj całość za pomocą blendera tak, aby ziarna ciecierzycy były jedynie rozdrobnione, a nie zmielone. Uzyskaną masę wymieszaj z 3 łyżkami bułki tartej.

Obrane jajka na twardo obtaczaj kolejno w mące, masie z ciecierzycy i bułce tartej. Smaż w garnku na głębokim tłuszczu do momentu, aż jajka po szkocku nabiorą złocistej barwy. Gotowe danie podawaj z sosem chrzanowym na zimno oraz zieloną sałatą. Przy użyciu jajek przygotujesz bajecznie puszysty omlet . Puszyste jajko sadzone to nie lada przysmak na śniadanie .

Canva / Justin Smith
Canva / Justin Smith

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Najprostsza surówka z cykorii. 2 dodatki i wyjdzie lepsza niż z restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie na mleku, nie na wodzie. Dietetyk zaleca owsiankę na uwielbianym napoju
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o pieczonych ziemniakach. Talarki są jeszcze prostsze i smaczniejsze
Czytaj więcej >

Przepisy

Kucharka pokazała przepis na ciasto na pierogi. Te proporcje są najlepsze
Czytaj więcej >

Przepisy

Wachowicz ulepszyła przepis na zwykłą surówkę z selera. Ten dodatek jest strzałem w 10
Czytaj więcej >

Przepisy

W sklepie kosztuje fortunę, a Lewandowska robi je za grosze. Przepis na ten napój jest hitem
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]