Anna Lewandowska robi aromatyczny pasztet z uwielbianego warzywa. Idealny na kanapki
Warzywne pasztety są nie tylko smaczną, ale i zdrową propozycją na kanapki. Wie o tym doskonale Anna Lewandowska. Popularna sportsmenka podzieliła się swoją recepturą na wyborny pasztet z buraka. Taki dodatek sprawdzi się nie tylko na święta.
Anna Lewandowska swój pasztet przygotowuje na bazie kaszy jaglanej oraz buraków. Tak dobrane produkty gwarantują solidną porcję żelaza, a także cennych witamin i minerałów. Do tego dodajmy starannie dobrane zioła i przyprawy. Smaku tego pasztetu nie zapomnisz przez długi czas.
Przepis na warzywny pasztet z buraków
Składniki:
200 g kaszy jaglanej
500 g buraków
2 białe cebule
1 łyżka masła klarowanego
3 liście laurowe
1 duże jabłko
3 łyżki mąki kukurydzianej
szczypta majeranku
szczypta tymianku
szczypta oregano
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżka miodu (opcjonalnie)
Wybitny pasztet Anny Lewandowskiej krok po kroku
Kaszę jaglaną do pasztetu przepłucz dwukrotnie pod bieżącą zimną wodą. Następnie ugotuj ją według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odsącz ją i odstaw do przestudzenia.
Buraki na pasztet upiecz w łupinach. W tym celu wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut. Kiedy warzywa będą już miękkie, obierz je i zetrzyj na tarce.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podduś ją na łyżce masła klarowanego wraz z liśćmi laurowymi. Następnie do warzywa dodaj pokrojone jabłko i trzymaj całość na ogniu jeszcze kilka minut.
Wszystkie składniki na pasztet z buraków umieść w misie blendera. Zmiel je na gładką masę oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Do masy na pasztet dodaj także zioła.
Foremkę do pieczenia pasztetu wyłóż papierem. Przelej do niej ciasto i wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 45 minut, aż pasztet w środku zetnie się, a na zewnątrz ładnie zarumieni. Pasztet z buraków możesz podawać jako dodatek do kanapek lub zimną przekąskę. Smakowity pasztet pieczarkowy to godna konkurencja dla buraczanej wersji. Aromatyczny pasztet z soczewicy zachwyci niejedną osobę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: hpba