Tanie i smaczne ciasto ze starego zeszytu babci. Powrót do smaków dzieciństwa
W babcinych zapiskach często można natrafić na prawdziwe skarby. Jednym z nich właśnie się z Wami dzielimy. To pyszne ciasto z jabłkami pięknie wyrasta i obłędnie pachnie. Wystarczy kilka podstawowych składników i chwila w piekarniku, aby cieszyć się jego niezwykłym smakiem i aromatem.
To ciasto według przepisu babci nie wymaga użycia proszku do pieczenia. Dzięki użyciu papieru do pieczenia, zaoszczędzisz sobie kłopotu smarowania tortownicy. To ciasto znika z formy, zanim jeszcze zdąży porządnie ostygnąć. Polecamy zrobienie dużej porcji.
Przepis na proste ciasto z jabłkami
Składniki:
1 szklanka maki tortowej
1 szklanka cukru
7 jajek
4-5 twardych kruchych jabłek
kilka kropli aromatu waniliowego
cukier puder do dekoracji
Ciasto z jabłkami prosto z notatnika babci
Z jajek na ciasto oddziel żółtka od białek i umieść je w osobnych naczyniach. Żółtka zmiksuj z cukrem i aromatem waniliowym na puszystą masę. Białka ubij na sztywną pianę.
Do przygotowanych wcześniej żółtek przesiej szklankę mąki. Dokładnie wymieszaj, aby w masie na ciasto nie powstały grudki. Następnie ostrożnie dodaj do naczynia pianę z białek. Mieszaj powoli łyżką uważając, aby piana nie opadła.
Jabłka do ciasta umyj i obierz. Pokrój je na mniejsze kawałki z pominięciem pestek i gniazd nasiennych. Przygotowane owoce wymieszaj delikatnie razem z ciastem.
Wymieszane ciasto przelej do formy do pieczenia wyłożonej papierem. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z funkcją góra-dół. Piecz przez ok. 40 minut, sprawdzając stopień gotowości ciasta za pomocą drewnianego patyczka. Upieczone ciasto podawaj udekorowane cukrem pudrem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Aksamitna zupa ze świeżych pomidorów. Nie zastąpi ich żaden przecier, ani koncentrat
Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig
Jak wykorzystać w kuchni obierki z jabłek? Smaczne i zdrowe nie mogą się zmarnować