Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tanie i smaczne ciasto ze starego zeszytu babci. Powrót do smaków dzieciństwa
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 03.10.2022 21:03

Tanie i smaczne ciasto ze starego zeszytu babci. Powrót do smaków dzieciństwa

ciasto z zeszytu babci
Canva / amberto4ka

W babcinych zapiskach często można natrafić na prawdziwe skarby. Jednym z nich właśnie się z Wami dzielimy. To pyszne ciasto z jabłkami pięknie wyrasta i obłędnie pachnie. Wystarczy kilka podstawowych składników i chwila w piekarniku, aby cieszyć się jego niezwykłym smakiem i aromatem.

To ciasto według przepisu babci nie wymaga użycia proszku do pieczenia. Dzięki użyciu papieru do pieczenia, zaoszczędzisz sobie kłopotu smarowania tortownicy. To ciasto znika z formy, zanim jeszcze zdąży porządnie ostygnąć. Polecamy zrobienie dużej porcji.

Przepis na proste ciasto z jabłkami

Składniki:

  • 1 szklanka maki tortowej

  • 1 szklanka cukru

  • 7 jajek

  • 4-5 twardych kruchych jabłek

  • kilka kropli aromatu waniliowego

  • cukier puder do dekoracji

Ciasto z jabłkami prosto z notatnika babci

Z jajek na ciasto oddziel żółtka od białek i umieść je w osobnych naczyniach. Żółtka zmiksuj z cukrem i aromatem waniliowym na puszystą masę. Białka ubij na sztywną pianę.

Do przygotowanych wcześniej żółtek przesiej szklankę mąki. Dokładnie wymieszaj, aby w masie na ciasto nie powstały grudki. Następnie ostrożnie dodaj do naczynia pianę z białek. Mieszaj powoli łyżką uważając, aby piana nie opadła.

Jabłka do ciasta umyj i obierz. Pokrój je na mniejsze kawałki z pominięciem pestek i gniazd nasiennych. Przygotowane owoce wymieszaj delikatnie razem z ciastem.

Wymieszane ciasto przelej do formy do pieczenia wyłożonej papierem. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z funkcją góra-dół. Piecz przez ok. 40 minut, sprawdzając stopień gotowości ciasta za pomocą drewnianego patyczka. Upieczone ciasto podawaj udekorowane cukrem pudrem.

Canva / anandaBGD
Canva / anandaBGD

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: