Niezawodne, kakaowe ciasto bez pieczenia. Przygotujesz je szybko, a jeszcze szybciej zniknie z talerzyków
Kakaowe ciasto bez pieczenia jest nie lada gratką dla wszystkich łakomczuchów. Połączenie herbatników z kakaową masa budyniową, przełamane śliwkowymi powidłami jest czymś, czemu nie sposób się oprzeć. Zapraszamy do zapoznania się z tym prostym i pysznym przepisem.
Do kakaowego ciasta bez pieczenia możesz dodać 2-3 łyżki ulubionego likieru. Przyjemnie podkręci smak deseru i nada mu dodatkowej elegancji. Ostrzegamy, że to ciasto znika z talerzy błyskawicznie.
Przepis na kakaowe ciasto bez pieczenia
Składniki:
4 szklanki mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru
2 żółtka
2 duże paczki herbatników kakaowych
1 kostka masła
słoiczek powideł śliwkowych
polewa czekoladowa
Jak zrobić kakaowe ciasto bez pieczenia?
1,5 szklanki mleka wlej do miski. Dodaj obie mąki, cukier, kakao i żółtka. Wymieszaj najlepiej rózgą. Z jej pomocą skutecznie pozbędziesz się z masy grudek.
Pozostałe mleko zagotuj w garnku. Mieszając, wlewaj do niego przygotowaną mieszankę. Podgrzewaj całość na niedużym ogniu, aż masa zgęstnieje. Cały czas mieszaj budyń, żeby się nie przypalił.
Przygotowany w ten sposób budyń przelej do czystego naczynia. Całość przykryj folią spożywczą, aby nie pozwolić na utworzenie się kożucha. Budyń odstaw do wystygnięcia.
Masło wyjmij z lodówki do ogrzania. Kiedy będzie miękkie, zacznij miksować je do momentu, aż będzie napuszone. Do takiego masła stopniowo dodawaj zimny budyń, nie przestając miksować.
Formę na ciasto bez pieczenia wyłóż papierem. Dno formy wyłóż herbatnikami, przykryj połową budyniu i znów herbatnikami. Na ciastkach rozsmaruj powidła śliwkowe i przykryj je pozostałym budyniem oraz warstwą ciastek. Wierzch posmaruj polewą czekoladową. Formę z ciastem wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Ciasto kakaowe wspaniale komponuje się z kawą. Wypróbuj przepyszne ciasto bez pieczenia Montenegro. Ta szarlotka bez pieczenia powala na kolana.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Tak Gessler robi prostą i aromatyczną zupę grzybową. Chwila gotowania, a smak obłędny
Kotlety schabowe wychodzą Ci suche? Przygotuj je po szwajcarsku, z pysznym nadzieniem
Co dodać do rosołu, by miał lepszy smak? Wachowicz zaskakuje wszystkich 1 składnikiem