Błyskawiczne krokiety z kapustą i grzybami bez zawijania
Ugotowanie krokietów bezpośrednio przed świętami jest nie lada wyzwaniem, więc prezentujemy sposób na nie bez zawijania. Błyskawiczne krokiety z kapustą i grzybami smakują wybornie, a przy okazji są znacznie łatwiejsze do wykonania. Ich chrupiąca panierka i soczysty farsz będą smakować najlepiej, jeśli poda się krokiety z intensywnym czerwonym barszczem.
Krokiety w swojej klasycznej wersji wymagają sporej dozy przygotować. Samo usmażenie naleśników zajmuje dużo czasu - przed Wigilią mało kto ma możliwość na dołożenie obowiązków. Krokiety bez zawijania są więc naturalnym rozwiązaniem tego poważnego problemu.
Sporządza się je z ziemniaków, które tworzą swojego rodzaju ciasto. W nim skrywany jest pyszny farsz z kapusty i grzybów, który aromatem natychmiast oddaje ducha świąt. Dodatkowo gotowe danie przykuwa uwagę każdego, kto je zobaczy, jest wszak czymś zupełnie nowym w porównaniu do zwykłych krokietów.
Przepis na krokiety bez zawijania
Składniki:
Ciasto:
-
1,5 kg ugotowanych ziemniaków
-
2 jajka
-
2 ząbki czosnku
-
300 g mąki pszennej
-
sól
-
pieprz
-
bułka tarta
Farsz:
-
50 g suszonych grzybów
-
1 cebula
-
400 g kiszonej kapusty
-
sól
-
pieprz
-
olej
Zacznij od namoczenia grzybów w wodzie i ugotowania ich do miękkości. Odcedź je i posiekaj na drobne kawałki. Cebule obierz, posiekaj w kostkę i podsmaż na oleju. Wrzuć do niej grzyby i po kilku minutach dodaj posiekaną ugotowaną kapustę. Dopraw solą, pieprzem, wsyp odrobinę bułki tartej i odstaw na bok.
Ugotowane ziemniaki zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Wbij do nich jajka, wsyp przesianą mąkę, zgniecione ząbki czosnku, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj ciasto. Uformuj z niego okrągłe placki.
Na środku każdego placka połóż porcję farszu i zlep końce. Krokiety obtocz w bułce tartej, uprzednio zanurzając je w jajku. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim krokiety na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż je na talerz z ręcznikiem kuchennym, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić smażone pieczarki w chrupiącej panierce. Ten tekst wyjawia, jak długo powinno się smażyć karpia
Źródło zdjęcia: canva/nito100, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis