Smażone pieczarki w chrupiącej panierce
Najczęściej jedzonymi przez Polaków grzybami nie są wcale te zbierane w lasach, lecz zwykłe hodowane pieczarki. Doskonałym sposobem ich przygotowania jest usmażenie w panierce z żółtym serem. Panierka przyjemnie chrupie podczas jedzenia, a podgrzany i roztopiony ser ciągnie się, jak na pizzy. Jeśli chcesz ich spróbować, poniżej prezentujemy przepis.
Smażone pieczarki w panierce stanowią nie tylko świetny dodatek do głównego dania podczas obiadu. Warto zrobić je przed imprezą i podać je jako przekąska zaraz po usmażeniu. Wtedy zrobisz najlepsze wrażenie na swoich gościach.
Warto wspomnieć, że dobrym rozwiązaniem jest eksperymentowanie z dodawanymi do nich przyprawami. Dzisiaj pokazujemy wersję ze zwykłym oregano, lecz równie dobrze komponować się będzie rozmaryn czy wędzona czerwona papryka.
Przepis na smażone pieczarki w panierce
Składniki:
500 g pieczarek
3 jajka
100 g żółtego sera
mąka
bułka tarta
sól
pieprz
1 łyżeczka oregano
Zacznij gotowanie od umycia pieczarek pod bieżącą wodą. Jeśli nie chcesz ich moczyć, przetrzyj je pędzelkiem. Odetnij ich ogonki i odstaw na bok. Do miseczki wbij jajka i roztrzep je. Ser zetrzyj na tarce o dużych, jak i małych oczkach.
Do jajek wrzuć starty ser, mąkę, oregano, sól oraz świeżo mielony czarny pieprz. Wymieszaj całość dokładnie. Wrzuć pieczarki do ciasta i dobrze pokryj nim całą powierzchnię grzybów. Do osobnego talerza wsyp bułkę tartą.
Pojedynczo obtaczaj pieczarki w bułce tartej. Na patelnie wlej dużą ilość oleju i podgrzej go do średniej temperatury. Smaż na nim pieczarki z każdej strony, aż staną się złociste i chrupiące. Po usmażeniu przełóż je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, czy przed suszeniem grzybów należy je dobrze wymyć. Ten tekst wyjaśnia tajniki przepisu na świąteczny sos grzybowy.
Źródło zdjęcia: canva/Mykola Lunov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: poprostupycha