Smakosze.pl Przepisy Błyskawiczne paszteciki z ciasta francuskiego. Zawiń, upiecz i gotowe
canva/mamadela

Błyskawiczne paszteciki z ciasta francuskiego. Zawiń, upiecz i gotowe

15 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Martwisz się, że nie zdążysz przygotować wszystkich wigilijnych potraw? Postaw na proste przepisy i półprodukty, które ułatwią ci pracę. Jeśli masz w planach paszteciki, błyskawicznie zrobisz je z ciasta francuskiego. Wystarczy, że zawiniesz w nie przygotowany farsz i całość upieczesz. Paszteciki będą gotowe w 30 minut.

Czerwony barszcz zwykle podaje się z uszkami. Jednak doskonale smakuje też z krokietami czy pasztecikami. Jeśli chcesz więc podać proste i niebywale smaczne danie, postaw na paszteciki. Możesz je zrobić z ciasta kruchego lub drożdżowego. Jednak jeśli chcesz ułatwić sobie zadanie, postaw na gotowe ciasto francuskie. Takie paszteciki zrobisz w mig.

Nadzienie do pasztecików wigilijnych możesz zrobić z kapusty i suszonych grzybów, szpinaku czy pieczarek. My postawiliśmy na te ostatnie, bo mają bardziej tradycyjny smak niż szpinak, a są szybsze w przygotowaniu niż nadzienie z kapusty i leśnych grzybów. Farsz oczywiście możesz przygotować dzień wcześniej. Paszteciki doskonale smakują odgrzane w piekarniku.

Błyskawiczne paszteciki z ciasta francuskiego. Zawiń, upiecz i gotowe

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

  • 2 cebule

  • 2-3 łyżki oleju

  • 50 dag pieczarek

  • 2 jajka

  • sól, pieprz

  • kminek, czarnuszka, gruba sól do posypania

Przygotowanie pasztecików

Cebule obierz, pokrój w kostkę, przesmaż, mieszając. Smaż dalej, aż się zeszkli. Pieczarki oczyść, opłucz, osusz. Pokrój w plasterki lub zetrzyj na dużych oczkach.

Rozdrobnione pieczarki dodaj do cebuli, przesmaż, mieszając. Całość oprósz solą i pieprzem, smaż na średnim ogniu, aż odparuje cały płyn. Wystudź.

Do podduszonych pieczarek i cebuli dodaj jedno jajko, wymieszaj. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzej do 210 st. C.

Płat ciasta francuskiego przekrój wzdłuż na 2-3 pasy. Wzdłuż każdego pasa ciasta ułóż pasek farszu. Jeden brzeg ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem, zawiń w ciasto farsz, brzeg lekko dociśnij.

Nadziane rulony ciasta przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nożem podziel każdy rulon na kawałki o długości 4-5 cm. Nie rozsuwaj ich.

Paszteciki posmaruj resztą rozkłóconego jajka, posyp kminkiem, czarnuszką lub grubą solą. Piecz ok. 15 minut.

Jeśli szukasz przepisu na tradycyjne paszteciki , zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu też recepturę na paszteciki w kształcie pierogów .

pieczarki
pieczarki

Źródło zdjęcia: canva/MajaMitrovic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: Beata Połatyńska

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy