Błyskawiczne paszteciki z ciasta francuskiego. Zawiń, upiecz i gotowe
Martwisz się, że nie zdążysz przygotować wszystkich wigilijnych potraw? Postaw na proste przepisy i półprodukty, które ułatwią ci pracę. Jeśli masz w planach paszteciki, błyskawicznie zrobisz je z ciasta francuskiego. Wystarczy, że zawiniesz w nie przygotowany farsz i całość upieczesz. Paszteciki będą gotowe w 30 minut.
Czerwony barszcz zwykle podaje się z uszkami. Jednak doskonale smakuje też z krokietami czy pasztecikami. Jeśli chcesz więc podać proste i niebywale smaczne danie, postaw na paszteciki. Możesz je zrobić z ciasta kruchego lub drożdżowego. Jednak jeśli chcesz ułatwić sobie zadanie, postaw na gotowe ciasto francuskie. Takie paszteciki zrobisz w mig.
Nadzienie do pasztecików wigilijnych możesz zrobić z kapusty i suszonych grzybów, szpinaku czy pieczarek. My postawiliśmy na te ostatnie, bo mają bardziej tradycyjny smak niż szpinak, a są szybsze w przygotowaniu niż nadzienie z kapusty i leśnych grzybów. Farsz oczywiście możesz przygotować dzień wcześniej. Paszteciki doskonale smakują odgrzane w piekarniku.
Błyskawiczne paszteciki z ciasta francuskiego. Zawiń, upiecz i gotowe
Składniki:
-
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
-
2 cebule
-
2-3 łyżki oleju
-
50 dag pieczarek
-
2 jajka
-
sól, pieprz
-
kminek, czarnuszka, gruba sól do posypania
Przygotowanie pasztecików
Cebule obierz, pokrój w kostkę, przesmaż, mieszając. Smaż dalej, aż się zeszkli. Pieczarki oczyść, opłucz, osusz. Pokrój w plasterki lub zetrzyj na dużych oczkach.
Rozdrobnione pieczarki dodaj do cebuli, przesmaż, mieszając. Całość oprósz solą i pieprzem, smaż na średnim ogniu, aż odparuje cały płyn. Wystudź.
Do podduszonych pieczarek i cebuli dodaj jedno jajko, wymieszaj. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzej do 210 st. C.
Płat ciasta francuskiego przekrój wzdłuż na 2-3 pasy. Wzdłuż każdego pasa ciasta ułóż pasek farszu. Jeden brzeg ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem, zawiń w ciasto farsz, brzeg lekko dociśnij.
Nadziane rulony ciasta przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nożem podziel każdy rulon na kawałki o długości 4-5 cm. Nie rozsuwaj ich.
Paszteciki posmaruj resztą rozkłóconego jajka, posyp kminkiem, czarnuszką lub grubą solą. Piecz ok. 15 minut.
Jeśli szukasz przepisu na tradycyjne paszteciki , zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu też recepturę na paszteciki w kształcie pierogów .
Źródło zdjęcia: canva/MajaMitrovic
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: Beata Połatyńska