Smakosze.pl
Kotlety schabowe w marynacie cytrynowo-majonezowej

canva/donstock

Soczyste kotlety schabowe w cytrynowo-majonezowej marynacie

27 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Szukacie sposobu na soczyste i smaczne schabowe? Wymoczcie je w marynacie z majonezu i soku z cytryny. Dzięki temu staną się kruche i delikatne jak nigdy wcześniej. Koniecznie wypróbujcie ten patent — kotlety będą rozpływać się w ustach i szybko znikną z talerzy.

Na dobrze przyrządzone schabowe składa się kilka czynników. Wysokiej jakości mięso, poprawne jego rozbicie i coś, co wielu domowych kucharzy pomija, czyli marynata. Namaczanie kotletów sprawia, że stają się one bardziej soczyste. Nabierają one także przyjemnej konsystencji, której trudno się oprzeć. Sprawdźcie sami.

Pierniczki

Błyskawiczne pierniczki babci - najszybszy przepis na Boże Narodzenie

CZYTAJ DALEJ

Przepis na smaczne schabowe w marynacie

Składniki:

  • 500 g schabu

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 2 jaja

  • pół pęczka natki pietruszki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 1 szklanka bułki tartej

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Natkę pietruszki siekamy. Do miski wbijamy jaja, dodajemy majonez oraz sok z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekaną natką. Dokładnie mieszamy masę.

Schab kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy. Każdy plaster starannie obtaczamy w marynacie, a następnie układamy w sporej misce.

Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Zamarynowane kotlety obtaczamy w bułce tartej.

Mięso smażymy na rozgrzanym oleju, aż będzie rumiane z obu stron. Usuwamy nadmiar tłuszczu po smażeniu. Podajemy z ziemniakami i surówką np. taką z kapusty pekińskiej.

Sok z cytryny

Sok z cytryny nadaje delikatności

Źródło zdjęcia: canva/ Joshua Resnick

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: blogzapetytem

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >