Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Soczyste kotlety schabowe w cytrynowo-majonezowej marynacie

Soczyste kotlety schabowe w cytrynowo-majonezowej marynacie

Kotlety schabowe w marynacie cytrynowo-majonezowej
canva/donstock

Szukacie sposobu na soczyste i smaczne schabowe? Wymoczcie je w marynacie z majonezu i soku z cytryny. Dzięki temu staną się kruche i delikatne jak nigdy wcześniej. Koniecznie wypróbujcie ten patent — kotlety będą rozpływać się w ustach i szybko znikną z talerzy.

Na dobrze przyrządzone schabowe składa się kilka czynników. Wysokiej jakości mięso, poprawne jego rozbicie i coś, co wielu domowych kucharzy pomija, czyli marynata. Namaczanie kotletów sprawia, że stają się one bardziej soczyste. Nabierają one także przyjemnej konsystencji, której trudno się oprzeć. Sprawdźcie sami.

Przepis na smaczne schabowe w marynacie

Składniki:

  • 500 g schabu

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 2 jaja

  • pół pęczka natki pietruszki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 1 szklanka bułki tartej

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Natkę pietruszki siekamy. Do miski wbijamy jaja, dodajemy majonez oraz sok z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekaną natką. Dokładnie mieszamy masę.

Schab kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy. Każdy plaster starannie obtaczamy w marynacie, a następnie układamy w sporej misce.

Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Zamarynowane kotlety obtaczamy w bułce tartej.

Mięso smażymy na rozgrzanym oleju, aż będzie rumiane z obu stron. Usuwamy nadmiar tłuszczu po smażeniu. Podajemy z ziemniakami i surówką np. taką z kapusty pekińskiej.

Sok z cytryny
Sok z cytryny nadaje delikatności

Źródło zdjęcia: canva/ Joshua Resnick

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: blogzapetytem

Zapraszamy na nasz Instagram