Szukacie sposobu na soczyste i smaczne schabowe? Wymoczcie je w marynacie z majonezu i soku z cytryny. Dzięki temu staną się kruche i delikatne jak nigdy wcześniej. Koniecznie wypróbujcie ten patent — kotlety będą rozpływać się w ustach i szybko znikną z talerzy.
Na dobrze przyrządzone schabowe składa się kilka czynników. Wysokiej jakości mięso, poprawne jego rozbicie i coś, co wielu domowych kucharzy pomija, czyli marynata. Namaczanie kotletów sprawia, że stają się one bardziej soczyste. Nabierają one także przyjemnej konsystencji, której trudno się oprzeć. Sprawdźcie sami.
Błyskawiczne pierniczki babci - najszybszy przepis na Boże Narodzenie
CZYTAJ DALEJPrzepis na smaczne schabowe w marynacie
Składniki:
500 g schabu
2 łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
2 jaja
pół pęczka natki pietruszki
sól i pieprz w ilości do smaku
1 szklanka bułki tartej
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Natkę pietruszki siekamy. Do miski wbijamy jaja, dodajemy majonez oraz sok z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekaną natką. Dokładnie mieszamy masę.
Schab kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy. Każdy plaster starannie obtaczamy w marynacie, a następnie układamy w sporej misce.
Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Zamarynowane kotlety obtaczamy w bułce tartej.
Mięso smażymy na rozgrzanym oleju, aż będzie rumiane z obu stron. Usuwamy nadmiar tłuszczu po smażeniu. Podajemy z ziemniakami i surówką np. taką z kapusty pekińskiej.
Sok z cytryny nadaje delikatności
Źródło zdjęcia: canva/ Joshua Resnick
Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy
Slajd 1 z 6
Niewłaściwe krojenie mięsa
Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: blogzapetytem