Proste i szybkie ciasto bez pieczenia Grzesiek
Ciasta bez pieczenia są proste i szybkie w przygotowaniu. Często wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości, by na waszych stołach zagościł lekki, puszysty i cudowny w smaku deser. Dajcie się skusić pysznemu połączeniu kakao, śmietany i wafelków. Zróbcie Grześka już dziś.
Znacie z pewnością klasyczne desery bez pieczenia takie jak tiramisu czy snickers. Tym razem, zainspirowani przepisem z kanału na YouTube Przepiski, połączymy bitą śmietanę i dobrze wam znane wafelki czekoladowo-kakaowe Grześki. Razem będą smakować wyśmienicie, a dżem porzeczkowy pysznie przełamie słodycz deseru. Recepturę znajdziecie również na wspomnianym kanale, skąd również pochodzi zdjęcie wykorzystane w artykule.
Przepis na śmietanowe ciasto bez pieczenia Grzesiek
Składniki:
herbatniki kakaowe
pół słoika dżemu porzeczkowego
2 opakowania bitej śmietany w proszku Śnieżka
2 łyżki żelatyny
400 ml mleka
4 wafelki Grześki w czekoladzie
60 ml gorącej wody
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestudzenia. Blachę o wymiarach 20 × 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na jej dnie układamy herbatniki. Rozsmarowujemy na nich dżem porzeczkowy.
Warstwę owocową przykrywamy kolejną porcją ciastek. Śmietanę Śnieżkę ubijamy z mlekiem. 3 wafelki kroimy w kostkę i dodajemy je do masy śmietanowej. Wlewamy przestygniętą żelatynę i mieszamy.
Rozprowadzamy nadzienie na herbatnikach. Ostatni wafelek kruszymy i posypujemy nim wierzch ciasta. Wstawiamy je do lodówki na kilka godzin, idealnie na całą noc. Podajemy do kawy.
Wskazówka: możecie wybrać inny ulubiony dżem lub inny wariant smakowy wafelków — też będzie pysznie.
Źródło zdjęcia: canva/waseber
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przepiski