Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babciny sposób na aksamitne naleśniki
Adam Moskal
Adam Moskal 17.12.2021 01:00

Babciny sposób na aksamitne naleśniki

Naleśniki
canva/Anneleven

Naleśniki, jakie najczęściej jadamy, są zupełnie płaskie i bez powietrza - okazuje się jednak, że z łatwością można uzyskać dużą puszystość i aksamitność. W tym celu należy mocno ubić jajka, a także dodać do nich skrobię zalaną wrzątkiem. Takie naleśniki zawsze wychodzą delikatne, dobrze napowietrzone i grubsze niż klasyczne.

Naleśniki są doskonałym sposobem na prosty posiłek, o którym nie trzeba za bardzo myśleć. Ich przygotowanie jest szybkie i proste, a po usmażeniu można podać je z najróżniejszymi dodatkami. Ich uniwersalność jest przy okazji największą zaletą, ponieważ każdy ma szansę dostosować je pod swój własny gust.

Sekretem aksamitnych naleśników są ubite na pianę jajka, które napowietrzają ciasto, a także dodatek zalanej wrzątkiem skrobi. Użycie skrobi powoduje, że masa staje się delikatna oraz skutecznie zatrzymuje w sobie bąbelki powietrza.

Przepis na aksamitne naleśniki

Składniki:

  • 450 g mąki

  • 500 ml mleka

  • 4 jajka

  • 1 szklanka skrobi

  • 4 łyżki oleju

  • 1 łyżka cukru

  • 1 szklanka gorącej wody

  • odrobina soli

Zacznij od wbicia jajek do miski i ubicia ich na puszystą pianę. Pod koniec miksowania wsyp do nich cukier oraz szczyptę soli. Wlej do nich mleko, a także olej i miksuj jeszcze kilka minut. W międzyczasie doprowadź szklankę wody do wrzenia.

Skrobię w osobnej misce zalej wrzątkiem i dokładnie wymieszaj. Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę, wlej ostudzoną skrobię i jeszcze raz dobrze wymieszaj. Przy okazji rozgrzej patelnie i posmaruj ją niewielką ilością tłuszczu.

Wylewaj na nią porcje ciasta, rozprowadzaj ją równomiernie po całej powierzchni i smaż z obu stron na lekko złocisty kolor. Po usmażeniu przekładaj je na talerz i powtarzaj czynność, aż całe ciasto zostanie wykorzystane. Naleśniki można jeść na zimno i ciepło ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić delikatne i cienkie naleśniki. Ten tekst wyjawia zastosowanie skorupek po jajkach - nigdy ich nie wyrzucaj.

Naleśniki

Źródło zdjęcia: canva/DAPA Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smakdnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Danie Ciasto