Babciny sposób na aksamitne naleśniki
![Naleśniki](https://images.iberion.media/images/1920/3_Y5_C154_G28_Y3_YA_8_EH_Dxur_Y_Projekt_bez_tytulu_2021_12_17_T075821_576_fe6a2e9adb.png)
Naleśniki, jakie najczęściej jadamy, są zupełnie płaskie i bez powietrza - okazuje się jednak, że z łatwością można uzyskać dużą puszystość i aksamitność. W tym celu należy mocno ubić jajka, a także dodać do nich skrobię zalaną wrzątkiem. Takie naleśniki zawsze wychodzą delikatne, dobrze napowietrzone i grubsze niż klasyczne.
Naleśniki są doskonałym sposobem na prosty posiłek, o którym nie trzeba za bardzo myśleć. Ich przygotowanie jest szybkie i proste, a po usmażeniu można podać je z najróżniejszymi dodatkami. Ich uniwersalność jest przy okazji największą zaletą, ponieważ każdy ma szansę dostosować je pod swój własny gust.
Sekretem aksamitnych naleśników są ubite na pianę jajka, które napowietrzają ciasto, a także dodatek zalanej wrzątkiem skrobi. Użycie skrobi powoduje, że masa staje się delikatna oraz skutecznie zatrzymuje w sobie bąbelki powietrza.
Przepis na aksamitne naleśniki
Składniki:
450 g mąki
500 ml mleka
4 jajka
1 szklanka skrobi
4 łyżki oleju
1 łyżka cukru
1 szklanka gorącej wody
odrobina soli
Zacznij od wbicia jajek do miski i ubicia ich na puszystą pianę. Pod koniec miksowania wsyp do nich cukier oraz szczyptę soli. Wlej do nich mleko, a także olej i miksuj jeszcze kilka minut. W międzyczasie doprowadź szklankę wody do wrzenia.
Skrobię w osobnej misce zalej wrzątkiem i dokładnie wymieszaj. Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę, wlej ostudzoną skrobię i jeszcze raz dobrze wymieszaj. Przy okazji rozgrzej patelnie i posmaruj ją niewielką ilością tłuszczu.
Wylewaj na nią porcje ciasta, rozprowadzaj ją równomiernie po całej powierzchni i smaż z obu stron na lekko złocisty kolor. Po usmażeniu przekładaj je na talerz i powtarzaj czynność, aż całe ciasto zostanie wykorzystane. Naleśniki można jeść na zimno i ciepło ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić delikatne i cienkie naleśniki. Ten tekst wyjawia zastosowanie skorupek po jajkach - nigdy ich nie wyrzucaj.
![Naleśniki](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/7jYO4DJ6XHYJ4zTP9ldyQd/c55201c0ea11b902d8addef87a75c9f6/Projekt_bez_tytu_u_-_2021-12-17T081727.923.png)
Źródło zdjęcia: canva/DAPA Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: smakdnia
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T120845_622_748a2def26.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![wlewanie coli do mąki](https://images.iberion.media/images/origin/cola1_8de7e7ec57.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![ciasto z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6005fc15bf.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![zalewanie brzoskwiń](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_2dde466116.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_9f7e3723b9.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_fot_KA_Pi_F_a4103b9d62.jpg)
![Wyspy Kanaryjskie](https://images.iberion.media/images/origin/wyspy_kanaryjskie_af28f2a195.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![Ewa Kasprzyk, Iwona Pavlović](https://images.iberion.media/images/origin/Ewa_Kasprzyk_Iwona_Pavlovic_be78aa4494.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Pies spadł na kobietę](https://images.iberion.media/images/origin/Pies_spadl_na_kobiete_9dc1e876ff.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)