Smakosze.pl

canva/Anneleven

Babciny sposób na aksamitne naleśniki

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Naleśniki, jakie najczęściej jadamy, są zupełnie płaskie i bez powietrza - okazuje się jednak, że z łatwością można uzyskać dużą puszystość i aksamitność. W tym celu należy mocno ubić jajka, a także dodać do nich skrobię zalaną wrzątkiem. Takie naleśniki zawsze wychodzą delikatne, dobrze napowietrzone i grubsze niż klasyczne.

Naleśniki są doskonałym sposobem na prosty posiłek, o którym nie trzeba za bardzo myśleć. Ich przygotowanie jest szybkie i proste, a po usmażeniu można podać je z najróżniejszymi dodatkami. Ich uniwersalność jest przy okazji największą zaletą, ponieważ każdy ma szansę dostosować je pod swój własny gust.

Sekretem aksamitnych naleśników są ubite na pianę jajka, które napowietrzają ciasto, a także dodatek zalanej wrzątkiem skrobi. Użycie skrobi powoduje, że masa staje się delikatna oraz skutecznie zatrzymuje w sobie bąbelki powietrza.

Przepis na aksamitne naleśniki

Składniki:

  • 450 g mąki

  • 500 ml mleka

  • 4 jajka

  • 1 szklanka skrobi

  • 4 łyżki oleju

  • 1 łyżka cukru

  • 1 szklanka gorącej wody

  • odrobina soli

Zacznij od wbicia jajek do miski i ubicia ich na puszystą pianę. Pod koniec miksowania wsyp do nich cukier oraz szczyptę soli. Wlej do nich mleko, a także olej i miksuj jeszcze kilka minut. W międzyczasie doprowadź szklankę wody do wrzenia.

Skrobię w osobnej misce zalej wrzątkiem i dokładnie wymieszaj. Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę, wlej ostudzoną skrobię i jeszcze raz dobrze wymieszaj. Przy okazji rozgrzej patelnie i posmaruj ją niewielką ilością tłuszczu.

Wylewaj na nią porcje ciasta, rozprowadzaj ją równomiernie po całej powierzchni i smaż z obu stron na lekko złocisty kolor. Po usmażeniu przekładaj je na talerz i powtarzaj czynność, aż całe ciasto zostanie wykorzystane. Naleśniki można jeść na zimno i ciepło ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu  dowiesz się, jak zrobić delikatne i cienkie naleśniki. Ten tekst  wyjawia zastosowanie skorupek po jajkach - nigdy ich nie wyrzucaj.

Naleśniki

Źródło zdjęcia: canva/DAPA Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smakdnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >