Smakosze.pl Przepisy Błyskawiczne pierniczki babci - najszybszy przepis na Boże Narodzenie
canva/matka_Wariatka, Getty Images

Błyskawiczne pierniczki babci - najszybszy przepis na Boże Narodzenie

16 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Pierniczki świąteczne wcale nie muszą leżakować kilku tygodni, aby stały się miękkie i pyszne. Pierniczki babci są przepisem na ciasteczka, które są gotowe zaraz po upieczeniu - istnieje więc szansa, że zdąży się wykonać je jeszcze przed Świętami. Poniżej pokazujemy całą recepturę krok po kroku, więc każdy może ją zrobić bez żadnych przeszkód.

Pierniczki babci są zdecydowanie najszybszym przepisem na ich zrobienie. Wraz z wymieszaniem i wyrobieniem ciasta, cały proces można zmieścić nawet poniżej 30 minut. W smaku są bardzo intensywne i nie da się zauważyć różnicy, porównując je do pierniczków leżakujących w pudełku przez kilka tygodni.

Pamiętaj, żeby przed dodaniem mokrych składników dokładnie przesiać mąkę oraz sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia. Jakiekolwiek grudki źle wpływają na konsystencję ciasta, co łatwo przekłada się na cukiernicze fiasko. Pierniczki robią się wtedy zbyt kruche i pękają pod najmniejszym dotykiem.

Przepis na pierniczki babci

Składniki:

  • pół szklanki miodu

  • 1 kostka masła

  • 1 szklanka cukru

  • 2 jaja

  • 2 opakowania przyprawy korzennej

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 620 g mąki

Zacznij od przesiania mąki i sody oczyszczonej wprost do dużej miski. Dosyp do nich przyprawę korzenną i szybko zamieszaj. Miód, masło i cukier włóż do rondelka i postaw go na gazie. Gdy składniki się połączą, odstaw je do ostudzenia.

Gdy zawartość rondelka stanie się chłodna, przelej ją do miski z mąką. Wbij jajka i zacznij mieszać ciasto. Po chwili przejdź do ugniatania dłońmi, co powinno trwać około 5 minut. Rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm.

Z cienkiego ciasta wycinaj kształty ciasteczek i przekładaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni Celsjusza. Piecz w nim pierniczki przez około 8 minut. Po ostudzeniu można zabrać się za ich ozdabianie. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł , jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić lekkie i wyrośnięte oponki serowe. Ten tekst wyjawia prosty przepis na rewolucyjny japoński makowiec.

Pierniczki

Źródło zdjęcia: canva/Darius Dzinnik, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: cookpad

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy