Lekkie i wyrośnięte oponki serowe
Oponki serowe to pomysł na lekką, wyrośniętą i pyszną przekąskę na słodko dla całej rodziny. Usmażone oponki oprósz cukrem pudrem, a z pewnością znikną jeszcze tego samego dnia. Poznaj przepis na domowe, lekkie i wyrośnięte oponki serowe, lepsze niż z kawiarni.
Oponki to tradycyjne wypieki przygotowywane głównie na tłusty czwartek i okres wielkanocny. Oponki z ciasta twarogowego są puszyste, dobrze wyrośnięte i wilgotne w środku. Masa serowa do oponek jest o wiele lżejsza od tradycyjnego ciasta drożdżowego i nie jest przesuszona. Oponki oprósz cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.
Oponki, podobnie jak domowe pączki, wymagają dużej ilości bardzo rozgrzanego oleju. Jeśli oleju będzie za mało lub zaczniesz smażyć oponki na oleju o niskiej temperaturze, oponki będą tłuste i niesmaczne. Oponki przed smażeniem odstaw w suche i ciepłe miejsce, aby ciasto odpoczęło i się spulchniło.
Przygotuj również domowe faworki. Tu poznasz przepis na lane faworki od Magdy Gessler.
Przepis na lekkie i wyrośnięte oponki serowe
Składniki na około 20 oponek:
400 g twarożku
500 g mąki pszennej
50 g cukru
opakowanie cukru wanilinowego
3 żółtka
2 jajka
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Jak przygotować lekkie i wyrośnięte oponki serowe?
Ser zmiel w maszynce do mięsa, przełóż do miski. Dodaj cukier, cukier wanilinowy i dokładnie wymieszaj. Dodaj żółtka i ponownie ucieraj, następnie wbij całe jajka, dodaj szczyptę soli.
Do masy wsyp mąkę i wymieszaj całość na jednolitą masę. Jogurt wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia, następnie wlej do ciasta twarogowego. Ciasto dokładnie wyrób i rozwałkuj.
Z ciasta wykrawaj oponki, następnie na 20 minut odstaw je w suche i ciepłe miejsce, aby odpoczęły przed smażeniem. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej dużą ilość oleju.
Oponki wrzucaj kolejno na rozgrzany tłuszcz i smaż z dwóch stron do momentu uzyskania złocistego koloru, przełóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu, posyp cukrem pudrem.