Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekkie i wyrośnięte oponki serowe
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 14.12.2021 01:00

Lekkie i wyrośnięte oponki serowe

Lekkie i wyrośnięte oponki serowe
canva/SasaJo

Oponki serowe to pomysł na lekką, wyrośniętą i pyszną przekąskę na słodko dla całej rodziny. Usmażone oponki oprósz cukrem pudrem, a z pewnością znikną jeszcze tego samego dnia. Poznaj przepis na domowe, lekkie i wyrośnięte oponki serowe, lepsze niż z kawiarni.

Oponki to tradycyjne wypieki przygotowywane głównie na tłusty czwartek i okres wielkanocny. Oponki z ciasta twarogowego są puszyste, dobrze wyrośnięte i wilgotne w środku. Masa serowa do oponek jest o wiele lżejsza od tradycyjnego ciasta drożdżowego i nie jest przesuszona. Oponki oprósz cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.

Oponki, podobnie jak domowe pączki, wymagają dużej ilości bardzo rozgrzanego oleju. Jeśli oleju będzie za mało lub zaczniesz smażyć oponki na oleju o niskiej temperaturze, oponki będą tłuste i niesmaczne. Oponki przed smażeniem odstaw w suche i ciepłe miejsce, aby ciasto odpoczęło i się spulchniło.

Przygotuj również domowe faworki. Tu poznasz przepis na lane faworki od Magdy Gessler.

Przepis na lekkie i wyrośnięte oponki serowe

Składniki na około 20 oponek:

  • 400 g twarożku

  • 500 g mąki pszennej

  • 50 g cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 3 żółtka

  • 2 jajka

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • łyżeczka sody

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Jak przygotować lekkie i wyrośnięte oponki serowe?

Ser zmiel w maszynce do mięsa, przełóż do miski. Dodaj cukier, cukier wanilinowy i dokładnie wymieszaj. Dodaj żółtka i ponownie ucieraj, następnie wbij całe jajka, dodaj szczyptę soli.

Do masy wsyp mąkę i wymieszaj całość na jednolitą masę. Jogurt wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia, następnie wlej do ciasta twarogowego. Ciasto dokładnie wyrób i rozwałkuj.

Z ciasta wykrawaj oponki, następnie na 20 minut odstaw je w suche i ciepłe miejsce, aby odpoczęły przed smażeniem. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej dużą ilość oleju.

Smażenie oponek serowych

Oponki wrzucaj kolejno na rozgrzany tłuszcz i smaż z dwóch stron do momentu uzyskania złocistego koloru, przełóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu, posyp cukrem pudrem.

Tagi: Ciasto