Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na świąteczny sos grzybowy
Adam Moskal
Adam Moskal 14.12.2021 01:00

Przepis na świąteczny sos grzybowy

Sos grzybowy
canva/Dar1930, Getty Images

Sos grzybowy zachwyca swoim silnym aromatem oraz kremowością, a także uniwersalnością - można polać nim wiele dań. Przygotowując go, warto używać suszonych grzybów, gdyż już jedna garść wystarcza, aby nadać całości odpowiedniego smaku. Wigilijny stół nie może obejść się bez tego elementu, a goście, którzy go spróbują, od razu się zachwycą.

Sos grzybowy z suszonych grzybów ma ogromną przewagę nad sosem ze świeżych grzybów. Suszone kapelusze posiadają znacznie więcej smaku, dlatego wystarczy użyć dosłownie kilku sztuk, aby uzyskać ten sam efekt. Idealnie pasuje z wigilijnymi pierogami, które zyskają na aromacie.

Niewielka liczba potrzebnych składników sprawia, że większość z nich i tak ma się pod ręką w kuchni, nie trzeba więc wychodzić na żadne zakupy. Ogromną zaletą poniższego sosu jest szybkość i łatwość przygotowania, dlatego można zabrać się za niego nawet na ostatnią chwilę, a i tak będzie przepyszny.

Przepis na sos z suszonych grzybów

Składniki:

  • 30 g suszonych grzybów

  • 1 szalotka

  • pół litra wody

  • olej

  • szklanka śmietany 18%

  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

  • sól

  • pieprz

  • świeża natka pietruszki

Gotowanie rozpocznij od opłukania grzybów pod bieżącą wodą. Włóż je do rondelka, zalej wodą i postaw na gazie. Gotuj grzyby przez około 40 minut. Szalotkę obierz i posiekaj drobno. Wrzuć ją na patelnie z odrobiną oleju i podsmaż przez kilka minut.

Do szalotki przelej grzyby wraz z wodą i gotuj przez 5 minut. Dopraw je solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Mąkę wymieszaj z kilkoma łyżkami wody. Pamiętaj o dokładnym rozbiciu wszystkich grudek z mąki.

Wlej mąkę z wodą do sosu i energicznie mieszaj. Natkę pietruszki opłucz wodą i posiekaj na jak najmniejsze kawałki. Dodaj ją do sosu, zamieszaj, doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Gdy sos delikatnie ostygnie, stanie się jeszcze gęstszy. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, czy przed suszeniem grzybów należy je dobrze wymyć. Ten tekst wyjaśnia tajniki przepisu na wątróbkę z grzybami.

Sos grzybowy

Źródło zdjęcia: canva/wjarek, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: praktykulinarni

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Grzyby Obiad Sos