Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Placuszki na śniadanie wprost od Nigelli Lawson
Adam Moskal
Adam Moskal 16.12.2021 01:00

Placuszki na śniadanie wprost od Nigelli Lawson

Placki śniadaniowe
canva/Yana Gayvoronskaya

Placki na śniadanie powinny być ekspresowe i banalnie proste w wykonaniu, a także sycące i dostarczające dużo energii. Placki opracowane przez Nigellę Lawson spełniają te kryteria, a dodatkowo są wyrośnięte i pełne smaku. Można podawać je zarówno samodzielnie, jak i ze słodkimi dodatkami. Z pewnością każdy będzie zachwycony możliwością zjedzenia tak pięknie wyglądającego śniadania.

Placki na śniadanie nie mogą być czasochłonne ani wymagające dużej ilości składników, w końcu mało kto ma wtedy dużo czasu. Nigella Lawson znana jest z wykorzystywania tradycyjnych przepisów i modyfikowania ich w taki sposób, aby były przystępne dla zwykłych ludzi, którzy w kuchni nie mogą spędzić każdego dnia wielu godzin.

Placuszki śniadaniowe smakują same, jednak pełnie smaku wydobywa się, podając je z dodatkami. Na talerzu nie powinno zabraknąć bitej śmietany, słodkich sosów, świeżych owoców, powideł czy syropu klonowego. Pokaźna porcja takich placków z pewnością dostarczy energię na cały poranek.

Przepis na placki śniadaniowe od Nigelli Lawson

Składniki:

  • 220 g mąki

  • szklanka mleka

  • 30 g stopionego masła

  • 2 jajka

  • sól

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżka esencji waniliowej

Zacznij od przesiania mąki i proszku do pieczenia do miski. Dodaj do nich szczyptę soli, łyżkę cukru i wymieszaj. Jajka połącz z mlekiem, roztopionym i ostudzonym masłem oraz esencją waniliową i wlej mokre składniki do suchych.

Wymieszaj ciasto za pomocą rózgi kuchennej i odstaw je na 15 minut. W międzyczasie możesz przygotować owoce lub inne składniki, z którymi będziesz podawać placki. Na palniku postaw patelnie z grubym dnem.

Rozsmaruj na niej niewielką ilość masła i wylewaj porcje ciasta na tłuszcz. Smaż placki z obu stron na rumiany kolor. Podawaj natychmiast po usmażeniu z kubkiem ciepłego napoju i dodatkami, Warto ozdobić talerz jakąś świeżą zieleniną, aby pięknie się prezentował. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł, jeśli chcesz wiedzieć, czym można zastąpić proszek do pieczenia. Ten tekst wyjawia prosty przepis na rewolucyjny japoński makowiec.

Placki

Źródło zdjęcia: canva/George Dolgikh

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: notatnikkulinarny.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram