Smakosze.pl Produkty Bosacka prześledziła składy żurków. Dwa ją odstraszyły
screen z filmu na kanale TikTok @katarzyna_bosacka

Bosacka prześledziła składy żurków. Dwa ją odstraszyły

30 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Katarzyna Bosacka ma świetne wyczucie czasu. Właśnie omówiła szczegółowo dostępne w sklepach rodzaje żurku. Zadziwiające, jak różną jakość mają oferowane przez producentów produkty. Wiele z nich lepiej omijać szerokim łukiem.

Katarzyna Bosacka wie, jak powinien smakować porządny żurek

Wielkanoc bez żurku nie ma racji bytu. Jaki produkt kupić, aby zupa na pewno wyszła godna świątecznego stołu? Wiele możemy powiedzieć po samym opakowaniu, w którym kupujemy żurek. Katarzyna Bosacka, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego kanału w serwisie TikTok, szczegółowo to tłumaczy.

Co oznacza sina obwódka wokół żółtek ugotowanych jaj? Powoduje ją ten błąd

Po czym poznać dobry żurek w sklepie? Bosacka podpowiada

Na sklepowych półkach możemy znaleźć żurek w różnych opakowaniach . W tak szerokim asortymencie łatwo się pogubić . Na szczęście z pomocą przychodzi niezawodna Katarzyna Bosacka . Ekspertka wzięła pod lupę 3 różne rodzaje tego produktu .

W pierwszej kolejności, jak zwykle, sprawdziła składy konkretnych żurków . Jej uwadze nie uszło również opakowanie, w którym sprzedawany jest zaczyn na zupę . Co wybrać, żeby świąteczny żurek zachwycał smakiem, a czego unikać jak ognia ?

Katarzyna Bosacka poleca zrezygnować ze wszelkich żurków sprzedawanych w proszku . Pozornie wygodne rozwiązanie ma wiele wad i praktycznie żadnych zalet . Bosacka wytknęła takiemu żurkowi wszystkie uchybienia .

W składzie żurku sprzedawanego w proszku znajduje się nawet kilkadziesiąt pozycji . Wśród nich niezdrowy tłuszcz palmowy , mleko w proszku i olbrzymie ilości soli . Producent nie szczędził też na wzmacniaczach smaku . Czegoś takiego nikt nie chciałby mieć na talerzu, zwłaszcza przy świątecznym stole .

Jaki jeszcze żurek wziął udział w testach Katarzyny Bosackiej?

Kolejnym żurkiem do sprawdzenia na liście Katarzyny Bosackiej był zakwas sprzedawany w butelce . Teoretycznie produkt wydawał się całkiem do rzeczy . Wprawne oko ekspertki dopatrzyło się jednak niuansów, które mnie doświadczonym mogłyby umknąć .

W składzie rzeczonego żurku Bosacka znalazła aromat bekonowy . Taki sztuczny dodatek jest zupełnie zbędny i może zepsuć finalny smak potrawy . Ponadto zaufania nie wzbudziło plastikowe opakowanie produktu . Butelka wykonana z tego materiału niekorzystnie wpływa na aromat zakwasu, który się w niej znajduje .

Czy jest jakiś żurek, który warto włożyć do sklepowego koszyka ? Na szczęście Katarzyna Bosacka znalazła jeden godny uwagi . Będąc na zakupach rozglądnijcie się za produktem tego typu, a Wasza zupa na pewno zachwyci wszystkich przy stole .

Najlepszym wyborem okazał się zakwas na żurek sprzedawany w szklanym słoiku . Jego atutem był też prosty i uczciwy skład . Miejsce w nim znalazła jedynie mąka żytnia, mąka razowa woda oraz sól . Z takiego produktu aż chce się gotować . Swój własny domowy zakwas możesz bez trudu wykonać wedle tego przepisu . Strzelczyk tę tradycyjną zupę gotuje nawet bez pozornie niezbędnego składnika .

Źródło: TikTok @katarzyna_bosacka

Babcia Jadzia robi najlepszą sałatkę jarzynową. 1 dodatek zaskoczyłby nawet Gessler
To będzie najdroższa Wielkanoc? Polacy są załamani, ceny wyższe nawet o 50%
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy