Jak nastawić zakwas na żur? Ten dodatek jest kluczowy
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To znak, że już za chwilę na naszych stołach zagości tradycyjna zupa. Z tej okazji przygotuj swój własny, domowy zakwas na żur. Nie zapomnij, że pozycją obowiązkową jest w nim aromatyczny czosnek.
Przygotowanie zakwasu na żur nie musi być trudne.
Zakwas na żur bez trudu możemy kupić w sklepie. Niestety nie mamy wtedy żadnego wpływu, jak będzie smakował. Czy dany produkt będzie nam pasował dowiemy się dopiero po otwarciu butelki. W domowym wyrobie mamy całkowitą kontrolę nad ilością aromatycznych przypraw a także nieodzownego czosnku w zakwasie.
Przygotowanie zakwasu na żur zajmuje kilka dni. W końcu musi on odstać swoje, aby nabrać charakterystycznego posmaku. Gdy nos wyczuwa wyraźny kwaskowaty aromat to znak, że zakwas jest gotowy. Wtedy możemy przystępować do gotowania znakomitego żurku.
Na jakim tłuszczu smażyć rybę? Użycie 1 jest dużym błędemPrzepis na domowy zakwas na żur
Składniki:
- 6 łyżek mąki żytniej razowej
- 3 szklanki przegotowanej letniej wody
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 8-10 ziarenek czarnego pieprzu
Jak zrobić swój własny zakwas na żur?
Mąkę do zakwasu na żur przesyp do dużego słoika. Stopniowo dolewaj do niej wodę, cały czas mieszając. W zakwasie nie powinny powstać żadne grudki.
Czosnek do zakwasu na żur obierz i zmiażdż pod dłonią. Dodaj go do słoika. Dołóż również liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Całość zamieszaj.
Słoik z zakwasem na żur przykryj gazą lub czystą lnianą ściereczką. Odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce. Codzienne zamieszaj miksturę za pomocą drewnianej łyżki.
Zakwas na żur powinien być gotowy po ok. 4-5 dniach. Sprawdzaj, czy nabrał kwaskowatego aromatu. Jeśli tak, wykorzystaj go do ugotowania żurku od razu lub zakręć i wstaw do lodówki. Zakwas na żur możesz przechowywać przez ok. 2 tygodni. Anna Lewandowska w swoim żurku pomija 1 podstawowy składnik. Żur łemkowski to zupełnie inna zupa, niż mogłoby się wydawać.