Co oznacza sina obwódka wokół żółtek ugotowanych jaj? Powoduje ją ten błąd
Już za chwilę jajka gotowane na twardo zagoszczą na naszych stołach w ogromnych ilościach. Podczas ich przyrządzania wielu z nas zapewne natknie się na charakterystyczna, siną obwódkę wokół ściętego żółtka. Co ona oznacza i jak możemy uniknąć takiego nieestetycznego efektu? Kluczową kwestią jest właściwy czas gotowania.
Jajka na talerzu to częsty gość
Jajka odgrywają bardzo ważną rolę w polskich kulinariach. Są nie tylko smaczne, ale zawierają też dużo wartościowych składników odżywczych. Aby czerpać maksymalną przyjemność z ich zajadania, warto dowiedzieć się, jak prawidłowo je gotować.
Czy jedzenie z puszek jest zdrowe? Dietetyk ma dla wszystkich cenną radęSkąd bierze się szara obwódka w ugotowanych jajkach?
Kto uwielbia jajka na twardo, ten nie raz zapewne natrafił na omawiany problem. Czemu wokół żółtka pojawia się sina otoczka? Jej obecność rodzi także obawy o świeżość jajka, a co za tym idzie, jego zdatność do jedzenia. Spieszymy z wyjaśnieniami.
Zmiana koloru zewnętrznej warstwy żółtka jest wynikiem zbyt długiego gotowania jajek. Podczas działania wysokiej temperatury wytrąca się z nich siarka i żelazo. Zachodząca wtedy reakcja chemiczna powoduje powstanie nieapetycznego koloru. Czy nadal możemy takie jajka jeść?
Jajka, które nabrały sinego odcienia jak najbardziej są zdatne do spożycia. Poza mniej estetycznym wyglądem mają jednak jedną, nieco bardziej znaczącą wadę. Przegotowanie jajek sprawia, że wiele witamin i minerałów ulega rozkładowi, przez co produkt jest mniej wartościowy dla naszego organizmu.
Kolejną kwestią w temacie takich przeciągniętych jajek jest ich smak. Wytrącanie siarki i żelaza skutkuje wydzielaniem charakterystycznego, nie do końca pożądanego aromatu. Jajka gotujmy tyle, ile trzeba, aby cieszyły wyglądem, smakiem, i zdrowotnością. Znamy na to najlepszy sposób.
Jak należy gotować jajka na twardo?
Jak wspomnieliśmy powyżej, szara obwódka wynika ze zbyt długiego gotowania jajek. Wiele osób trzyma je we wrzącej wodzie nawet kilkanaście minut dla pewności, że żółtko na pewno dostatecznie się zetnie. Takie działanie jest zupełnie zbyteczne, do tego powoduje wymienione wyżej niedogodności. Jak zatem należy gotować jajka na twardo?
Jajka, w zależności od ich wielkości gotujemy przez 8 do 10 minut. Czas liczony jest od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Pamiętajmy, aby patrzeć na zegarek i pilnować czasu gotowania, a wtedy na pewno unikniemy pojawienia się niechcianego zjawiska.
Równie ważne jest także, aby po upływie wymaganego czasu zdjąć jajka z palnika, odcedzić i zalać je zimną wodą. W ten sposób momentalnie zatrzymamy procesy zachodzące wewnątrz skorupki pod wpływem temperatury. Takie działanie sprawi, że obrane i przekrojone na pół jajka ucieszą oczy idealnie ugotowanym i apetycznie żółciutkim środkiem. Koniecznie przekonajcie się o tym sami.
Równie wielkie kontrowersje, co szara obwódka, rodzi dobrze znana czerwona plamka w żółtku. Dobrze wiemy, jak ugotować perfekcyjne jajko ze ściętym białkiem i płynnym środkiem.