Bosacka wskazała najlepszą kiełbasę na grilla. Powodów jej decyzji nie warto lekceważyć
Katarzyna Bosacka trzyma rękę na pulsie. Z uwagi na trwający sezon grillowy podzieliła się ważną informacją. Stanowczo powiedziała, jaki rodzaj kiełbasy nadaje się na grilla najlepiej. Chodzi o skład i zawartość konserwantów.
Kiełbasa na grilla nie może być przypadkowa- mówi Bosacka
Wakacje to idealny moment na rozpalenie grilla. Polacy z lubością wrzucają na ruszt potrawy, zwłaszcza te mięsne. Nie każdy jednak wie, co z szerokiego asortymentu najlepiej wybrać w tym celu. Odpowiedź może zadziwić niejednego konesera kiełbasy.
Sklepy oferują ogromny wybór, jeśli chodzi o dania grillowe. Przebierać możemy zwłaszcza wśród kiełbasy. Bosacka, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego Instagrama, stanęła przed kamerą i powiedziała, na którą postawić najlepiej. Ekspertka nie ma wątpliwości, że smaczna, ale i zdrowsza będzie dla nas biała kiełbasa.
Bosacka podpowiada, czym kierować się, wybierając kiełbasę na grilla
Katarzyna Bosacka zadała widzom pytanie . Chciała wiedzieć, którą kiełbasę na grilla uważają za najlepszą . Jako wybór podała tradycyjną kiełbasę wędzoną oraz kiełbasę białą. Werdykt, który po chwili wydała, zaskoczy wiele osób .
Biała kiełbasa najczęściej kojarzy się z Wielkanocą i żurkiem . Rzadko kiedy zerkamy na nią w innym kontekście kulinarnym . Tymczasem Bosacka uświadomiła internautom, że właśnie ten wyrób jest najlepszy na grilla . Mało kto zdaje sobie sprawę z powodów jej decyzji.
Biała kiełbasa charakteryzuje się krótkim i jasnym składem . Jeszcze lepiej, jeśli kupimy ją w wersji surowej, a nie parzonej . Przy uważnym studiowaniu etykiety uda nam się znaleźć taką, która nie zawiera w sobie 2 konkretnych konserwantów . Mowa tu o azotanie oraz azotynie sodu .
Te składniki w kiełbasie przeznaczonej na grilla mogą być szkodliwe dla zdrowia- ostrzega Bosacka
Tradycyjna kiełbasa na grilla zawiera w sobie wątpliwe dodatki . Mowa tu o konserwantach, mogących śle wpływać na nasz organizm . Na etykiecie znajdziecie je pod symbolami E250 oraz E251 . Szkodliwe substancje uwalniają się z nich na skutek podgrzewania, np. na ruszcie .
Azotan oraz azotyn sodu nie powinny być wystawione na działanie wysokiej temperatury . Kiedy tak się dzieje, w kiełbasie tworzą się nitrozoaminy . Są to niebezpieczne związki, które wykazują działanie rakotwórcze .
Bosacka o nasze zdrowie dba nie od dzisiaj . Warto skorzystać z jej obszernej wiedzy. Jeśli planujecie grilla, zastanówcie się dobrze nad wyborem kiełbasy . Nie stracicie na smaku, a możecie zyskać lepsze zdrowie . Kucharz zdradził podstawowy błąd, jeśli chodzi o grillowanie kiełbasy . Agnieszka Hyży pokazała zaskakujący dodatek do mięsa z grilla .
Źródło: Instagram @katarzynabosacka