Święcenie pokarmów to jedna z tradycji, których przestrzegamy wciąż chętnie. Dla wielu wiąże się z wolnoamerykanką – wkładamy do koszyka cokolwiek wyda nam się na miejscu. Jednak stosunek Kościoła do takiej praktyki nie jest najbardziej przychylny.
Wiele osób nie wyobraża sobie Wielkanocy bez żurku lub barszczu białego. Blogerka kulinarna Ania Zyśk proponuje jednak inną zupę na ten świąteczny czas. Wypróbuj ją już teraz, a potem zaskocz nią swoich bliskich przy wielkanocnym stole.
Lubicie białą kiełbasę. Na pewno ma ona wielu sympatyków, szczególnie że ma niesamowity smak. Ponadto jest to produkt, który po prostu musi znaleźć się na wielkanocnym stole, między innymi w żurku. Tym razem postawimy na inną potrawę, dlatego też przedstawiamy Wam przepis na smażoną kiełbasę z cebulką.
Jeśli Wielkanoc, to biała kiełbasa. A jeśli biała kiełbasa, to z chrzanem. W tym przepisie spełniamy te warunki, jednak w niestandardowy sposób. Oto kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym.
Oto niezwykle szybki i bardzo prosty przepis na świąteczne danie. Biała kiełbasa zmienia się w dzięki niemu w obiad na Wielkanoc z prawdziwego zdarzenia. Tymczasem sposób jest niezwykle łatwy – wystarczy połączyć dwa składniki.
Biała kiełbasa to nieodłączny element wielkanocnego żuru. A że przy świątecznym stole lubimy ożywione dyskusje, trwa też spór, czy można jadać taką kiełbasę w osłonce. Oto odpowiedź.
W Święta Wielkanocne przygotowujemy zazwyczaj niemałe ilości białej kiełbasy. Większość z nas przywykła odcedzać ją podobnie jak ziemniaki – wylewając wodę do zlewu. Jednak taka woda ma bardzo wiele zastosowań.
Czy biały nalot na kiełbasie oznacza, że nie nadaje się ona do spożycia? Przed takim pytaniem staje niejedna gospodyni, która ma wątpliwości i zastanawia się, czy powinna wyrzucić taki produkt. Poznaj wyjaśnienie białego nalotu, a już nigdy nie będziesz mieć podobnych obiekcji.
Kanał youtube'owy Książula obserwuje już 1,75 miliona widzów. Wraz ze swoim partnerem Wojkiem twórca internetowy objeżdża coraz to nowe obiekty gastronomiczne. W sezonie świątecznym stawia na jarmarki bożonarodzeniowe. Na pewno nie jest tanio, ale czy smacznie?
Oto prosty przepis na domową kiełbasę żywiecką. Nie wymaga ona wiele zachodu ani wędzarni. Efektem jest doskonała wędlina bez konserwantów. Teraz możesz taką zrobić we własnej kuchni
Zapomnij o kurczaku do szaszłyków. Z tym składnikiem będą jeszcze lepsze, a grill będzie udany. Każdy poprosi o przepis i nie będzie mógł się nadziwić, że nie wpadł na to wcześniej. Takie proste, a takie pyszne.
Często wydaje nam się oczywiste, że kiełbasa pochodzi ze sklepu albo od rzeźnika, a przygotowanie jej w domu oznacza wiele zachodu. Ten prosty przepis odczarowuje mit kiełbasy jako czegoś niezwykle trudnego do przygotowania. Warto spróbować, bo efekt wynagradza tę odrobinę trudu.
Gotujesz białą kiełbasę na Wielkanoc? Nie wylewaj wody po jej ugotowaniu. Można wykorzystać ją zdecydowanie lepiej, a w dodatku stworzysz coś pysznego. Zobacz, co możesz zrobić z wody i wykorzystaj ją w swojej kuchni.
Biała kiełbasa już jutro będzie cieszyć nas swoim smakiem. Jak ją gotować, by wyszła idealnie i nie popękała? Okazuje się, że należy pamiętać o jednej czynności. Jednak wielu smakoszy o niej niestety zapomina.
Przed nami czas wielkanocnych zakupów. Już za chwilę wyładujemy koszyki najrozmaitszymi produktami. Czy wszystkie z nich są jednak wysokiej jakości i jak odróżnić dobry skład od tego kiepskiego? Poniżej znajdziecie ściągawkę dotycząca dodatków do żywności, które znaleźć się mogą w wybranych przez was wyrobach.
Masz już pomysł na obiad wielkanocny? Ja podam białą kiełbasę zapiekaną w wyśmienitym sosie. Jest on kwintesencją świątecznych smaków. Danie rozpływa się w ustach, dlatego polecam ten prosty, ale efektowny przepis.
Na wielkanocnych stołach w Polsce króluje biała kiełbasa, którą jadamy chętnie nawet w kilku postaciach. Warto pamiętać, że nie zawsze można jeść ją w całości.
Święconka na Wielkanoc jest tak samo oczywista, jak pojawienie się na świątecznym stole żurku, czy jajek. Nie każdy jednak zna historię oraz symbolikę każdego składnika święconki. To, co kiedyś święcono, może zadziwić. Jesteś ciekawa? Koniecznie czytaj dalej.
To najlepszy sposób na podanie białej kiełbasy na Wielkanoc. Ten klasyczny staropolski przepis ma co najmniej 300 lat i wciąż smakuje wyśmienicie. Poznaj ten historyczny przepis i przygotuj z niego kiełbasę na święta, a wszyscy będą prosić o więcej.
Jeśli lubisz kotlety mielone, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Dzięki niemu zrobisz wyśmienite danie z produktu, który już niebawem zagości na naszych wielkanocnych stołach. Takie kotlety zachwycą każdego smakosza.
Zwyczajowo świąteczne pierogi jemy na wigilię Bożego Narodzenia. Jak uczynić z nich bardziej wielkanocne danie? Nafaszerować składnikiem bardziej charakterystycznym dla tych świąt. Czytaj dalej, a wszystko stanie się jasne.
Biała kiełbasa już wkrótce zagości na wielkanocnych stołach. Kucharz Tomasz Strzelczyk podaje ją w pyszny i ciekawy sposób. Pokrojona kiełbasa trafia na patelnię, a dołącza do niej apetyczny sos. Takie danie przygotuj na Wielkanoc, a zachwycisz gości.
Biała kiełbasa już wkrótce zagości na wielkanocnych stołach. Co zrobić, żeby wyszła soczysta? Mam na to sprawdzony sposób. Przyda się tu produkt, który zapewne masz w swojej lodówce.
W wielu domach nie ma Świąt Wielkanocnych bez żurku lub barszczu z białą kiełbasą. Gospodynie, które przygotowują ją co roku z pewnością mają swoje sposoby, by taka kiełbasa nie pękała podczas gotowania. Wszyscy inni zachodzą jednak w głowę: jak one to robią? Okazuje się, że sposób jest całkiem prosty.
„Kuchnia włoska… nie istnieje” – przekonuje na samym początku swojej książki kucharskiej Emiliano Castagna, Włoch z urodzenia, a warszawiak z wyboru. W książce kucharskiej „Mieszu, mieszu” pokazuje więc, jak mieszać składniki, które kojarzymy z Włochami, by stworzyć dania nie ogólnowłoskie, ale autentyczną kuchnię jednego z dwudziestu regionów kraju.
Biała kiełbasa dla wielu smakoszy jest nie lada rarytasem. Tomasz Strzelczyk przyrządza ją w aromatycznym sosie i w jednym garnku z ziemniakami. Danie nasyci nawet największego głodomora i zaskoczy wyrazistym smakiem.
Domowa masarnia? Brzmi jak coś niezwykle skomplikowanego. Ale z tym przepisem bez większych problemów zrobimy sobie domową kiełbasę – zgodnie z własnym gustem i bez sztucznych konserwantów.
Choć dziś słowo „konserwa” kojarzy się z puszką mięsa, czasem wątpliwej jakości, pomysł, by przygotowywać mielonkę zamkniętą w słoiku, jest setki lat starszy niż wynalazek blaszanego pudełka. Przepis Tomasza Strzelczyka pozwala nam przygotować domową przekąskę bez grama niechcianych składników.