Brokuły na parze - przepis
Brokuły na parze to łatwy w przygotowaniu i zdrowy dodatek do wielu dań. Są delikatne, lekko chrupiące i niezwykle smaczne, a dzięki gotowaniu na parze zachowują swój piękny, zielony kolor. Sprawdź, jak przygotować brokuły na parze, które posmakują nawet największym niejadkom.
Brokuły słyną ze swoich antynowotworowych i prozdrowotnych właściwości, powinny być więc spożywane minimum 3 razy w tygodniu. Jak jednak je przygotować, aby nie utraciły bogactwa witamin i minerałów?
Brokuły gotowane na parze zachowują swoje właściwości zdrowotne i przede wszystkim są smaczniejsze i bardziej chrupkie niż gotowane w osolonej wodzie.
Dzięki gotowaniu na parze łatwiej sprawdzisz miękkość warzyw i unikniesz przegotowania. Najsmaczniejsze i najzdrowsze są brokuły gotowane al dente.
Przepis na brokuły na parze
Do przygotowania brokułów na parze, potrzebujesz:
-
sitka do gotowania na parze lub parownika
-
250 - 300 g świeżego brokuła
-
sól, pieprz
Jak ugotować brokuły na parze?
Brokuły umyj, oddziel różyczki od łodyżek. Małe łodygi pokrój i przygotuj z różyczkami. Do dużego garnka z grubym dnem wlej 2-3 szklanki wody i doprowadź do wrzenia.
Brokuły wyłóż na sitko do gotowania na parze, włóż je do garnka, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu od 5 do 10 minut. Jeśli woda sięga warzyw, odlej jej nadmiar.
Ugotowane na parze brokuły zahartuj, płucząc je pod zimną, bieżącą wodą, odstaw na chwilę i dopraw odrobiną soli i pieprzu. Hartowanie sprawi, że brokuły nie zmiękną na talerzu i zachowają swój zdrowy, zielony kolor.
Brokuły na parze - propozycja podania
Brokuły na parze sprawdzą się doskonale jako jarzynka do pieczonej ryby, steka czy fileta z kurczaka. Możesz przygotować również kotlety ziemniaczane z brokułami , które posmakują nawet największym niejadkom. Tu znajdziesz pyszną i zdrową inspirację na wykorzystanie brokułów gotowanych na parze.