Smakosze.pl Przepisy Brokuły na parze - przepis
canva/caroljulia

Brokuły na parze - przepis

29 września 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Brokuły na parze to łatwy w przygotowaniu i zdrowy dodatek do wielu dań. Są delikatne, lekko chrupiące i niezwykle smaczne, a dzięki gotowaniu na parze zachowują swój piękny, zielony kolor. Sprawdź, jak przygotować brokuły na parze, które posmakują nawet największym niejadkom.

Brokuły słyną ze swoich antynowotworowych i prozdrowotnych właściwości, powinny być więc spożywane minimum 3 razy w tygodniu. Jak jednak je przygotować, aby nie utraciły bogactwa witamin i minerałów?

Brokuły gotowane na parze zachowują swoje właściwości zdrowotne i przede wszystkim są smaczniejsze i bardziej chrupkie niż gotowane w osolonej wodzie.

Dzięki gotowaniu na parze łatwiej sprawdzisz miękkość warzyw i unikniesz przegotowania. Najsmaczniejsze i najzdrowsze są brokuły gotowane al dente.

Przepis na brokuły na parze

Do przygotowania brokułów na parze, potrzebujesz:

  • sitka do gotowania na parze lub parownika

  • 250 - 300 g świeżego brokuła

  • sól, pieprz

Jak ugotować brokuły na parze?

Brokuły umyj, oddziel różyczki od łodyżek. Małe łodygi pokrój i przygotuj z różyczkami. Do dużego garnka z grubym dnem wlej 2-3 szklanki wody i doprowadź do wrzenia.

Brokuły wyłóż na sitko do gotowania na parze, włóż je do garnka, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu od 5 do 10 minut. Jeśli woda sięga warzyw, odlej jej nadmiar.

Ugotowane na parze brokuły zahartuj, płucząc je pod zimną, bieżącą wodą, odstaw na chwilę i dopraw odrobiną soli i pieprzu. Hartowanie sprawi, że brokuły nie zmiękną na talerzu i zachowają swój zdrowy, zielony kolor.

Brokuły na parze - propozycja podania

Brokuły na parze sprawdzą się doskonale jako jarzynka do pieczonej ryby, steka czy fileta z kurczaka. Możesz przygotować również kotlety ziemniaczane z brokułami , które posmakują nawet największym niejadkom. Tu znajdziesz pyszną i zdrową inspirację na wykorzystanie brokułów gotowanych na parze.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy