Natnij pomidory, nafaszeruj koperkiem i zawiń w folię. Dawno nie jadłem czegoś tak pysznego
Oto przepis na sałatkę inną od wszystkich, jakie znamy. Marynowane pomidory świetnie komponują się z daniami z grilla. Ich dodatkową zaletą jest też to, że można – a właściwie należy – przygotować je na kilka godzin przed podaniem.
Faszerowane pomidory
Faszerowane pomidory kojarzyć się mogą z zapiekanym daniem. Ale w wypadku tego przepisu jest inaczej. Warzywa te (a technicznie rzecz biorąc owoce) faszerujemy ziołami, a następnie macerujemy przez kilka lub kilkanaście godzin, by je zmiękczyć i wypełnić smakiem.
Oczywiście przepis ten jest tylko inspiracją. Takie marynowanie pomidorów (ale nie tylko, z papryką ten przepis sprawdzi się równie dobrze) to pole do eksperymentów z przyprawami, lecz także z dodatkowymi składnikami. Tak przygotowane warzywa mogą też wejść w skład bardziej tradycyjnej sałatki.
Biedronka potwierdziła. Dziś od 20:00 do 23:30 uwielbiany produkt dostaniesz gratis, będą limityPomidory z koperkiem
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Вкусные советы, gdzie pomidory są przyprawione na ostro. Nasz przepis nie obejmuje chili, ponieważ ta ostrość nie każdemu może przypaść do gustu.
Składniki
- Kilka dorodnych pomidorów
- Duży pęczek koperku
- 1 czerwona cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- Tymianek, zioła prowansalskie lub inna wybrana kombinacja ziół
- Sól, pieprz, cukier, oliwa z oliwek, ocet jabłkowy
Faszerowanie pomidorów koperkiem
Do dużej miski wrzucamy drobno posiekany koperek. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do koperki. Do miski przeciskamy też czosnek.
Posiekany koperek zasypujemy łyżeczką soli, dwiema łyżeczkami cukru i wybraną kombinacją przypraw. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Pomidory dokładnie myjemy i usuwamy szypułki. Nakrawamy na krzyż od strony przeciwnej do gniazd szypułek dość głębokim cięciem, uważając jednak, żeby nie przeciąć warzywa na pół. Do nacięcia upychamy ciasno przyprawiony koperek.
Pomidory obficie polewamy oliwą i octem jabłkowym, zwracając szczególną uwagę, by płyny dostały się w nacięcia. Całość przekładamy do torebki foliowej i zamykamy szczelnie, zostawiając w środku powietrze. Sałatkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem można wyjąć je chwilę wcześniej, by nie były całkiem zimne.
Wypróbuj też przepisy na placki z cukinii i sernik z wafelkami.