kotlety ziemniaczane
canva/iko636

Przepis na wyborne kotlety ziemniaczane z brokułami

Zostały Ci ziemniaki z obiadu? Cudownie, wykorzystaj je następnego dnia i przygotuj z nich przepyszne kotlety ziemniaczane. Dodatek brokułu nie tylko podkręci ich smak, ale również doda potrawie nieco prozdrowotnych właściwości. Podajemy przepis na smaczne i banalnie proste kotlety, które przypadną do gustu całej rodzinie.

Kotlety ziemniaczane to tanie i nieskomplikowane danie, które warto dołączyć do swojego kulinarnego repertuaru. Z pewnością przypadną one do gustu zarówno małym, jak i nieco starszym smakoszom. Ich smak podkręci dodatek brokułów. Dlaczego warto jeść to warzywo?

Korzyści z jedzenia brokułów

Brokuły zdecydowanie powinny znajdować się w naszej codziennej diecie. Powód? To warzywo może dostarczyć naszemu organizmowi bardzo wielu cennych składników odżywczych i pozytywnie wpłynąć na pracę wielu naszych narządów.

Warzywo jest bogatym źródłem potasu, który doprowadza do spadku ciśnienia we krwi. Przyśpiesza ono także proces wydalenia z organizmu szkodliwego sodu. Brokuły mają również niskiindeks glikemiczny, dlatego z powodzeniem mogą je jeść osoby borykające się z cukrzycą.

Nic dziwnego, że warto przemycać je w swojej codziennej diecie. Z powodzeniem dodamy je do wszelkich makaronów, sałatek i surówek. Możemy je również połączyć z klasycznymi kotletami ziemniaczanymi. Taki miks z pewnością zrobi wrażenie na naszych domownikach. Poniżej podajemy przepis na wyjątkowe kotlety z niespodzianką.

Jak uratować przesoloną zupę lub sos?Jak uratować przesoloną zupę lub sos?Czytaj dalej

Przepis na kotlety ziemniaczane z dodatkiem brokułów

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 1 brokuł
  • jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g startego żółtego sera
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta chilli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • bułka tarta

kotlety

Sposób wykonania:

Ugotowane ziemniaki utłucz na puree. Umyj brokuła i ugotuj do miękkości, a następnie bardzo drobno go posiekaj. Cebulę pokrój w niewielką kostkę, wyciśnij przez praskę czosnek i zeszklij na patelni.

Przełóż do miski ziemniaczane puree i brokuła. Połącz masę z jajkiem oraz podsmażoną cebulką wraz z czosnkiem, łyżeczką posiekanej natki pietruszki i startym żółtym serem.

Następnie dodaj do masy mąki: ziemniaczaną i pszenną oraz przyprawy: sól i pieprz do smaku, łyżeczkę ziół prowansalskich oraz szczyptę chilli. Dzięki nim kotlety uzyskają wyrazisty smak. Uformuj z masy kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na oleju aż do momentu, gdy uzyskają złoty kolor.

Danie podawaj z ulubionymi surówkami. Wiele doskonałych inspiracji znajdziesz na naszej stronie. Niedawno pisaliśmy m.in. o obłędnej surówce z selera korzeniowego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: medonet/ domowe-potrawy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł