Przepis na wyborne kotlety ziemniaczane z brokułami
Kotlety ziemniaczane to tanie i nieskomplikowane danie, które warto dołączyć do swojego kulinarnego repertuaru. Z pewnością przypadną one do gustu zarówno małym, jak i nieco starszym smakoszom. Ich smak podkręci dodatek brokułów. Dlaczego warto jeść to warzywo?
Korzyści z jedzenia brokułów
Brokuły zdecydowanie powinny znajdować się w naszej codziennej diecie. Powód? To warzywo może dostarczyć naszemu organizmowi bardzo wielu cennych składników odżywczych i pozytywnie wpłynąć na pracę wielu naszych narządów.
Warzywo jest bogatym źródłem potasu, który doprowadza do spadku ciśnienia we krwi. Przyśpiesza ono także proces wydalenia z organizmu szkodliwego sodu. Brokuły mają również niski indeks glikemiczny, dlatego z powodzeniem mogą je jeść osoby borykające się z cukrzycą.
Nic dziwnego, że warto przemycać je w swojej codziennej diecie. Z powodzeniem dodamy je do wszelkich makaronów, sałatek i surówek. Możemy je również połączyć z klasycznymi kotletami ziemniaczanymi. Taki miks z pewnością zrobi wrażenie na naszych domownikach. Poniżej podajemy przepis na wyjątkowe kotlety z niespodzianką.
Przepis na kotlety ziemniaczane z dodatkiem brokułów
Składniki:
6 ziemniaków
1 brokuł
jajko
3 ząbki czosnku
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g startego żółtego sera
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
szczypta chilli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju
bułka tarta
Sposób wykonania:
Ugotowane ziemniaki utłucz na puree. Umyj brokuła i ugotuj do miękkości, a następnie bardzo drobno go posiekaj. Cebulę pokrój w niewielką kostkę, wyciśnij przez praskę czosnek i zeszklij na patelni.
Przełóż do miski ziemniaczane puree i brokuła. Połącz masę z jajkiem oraz podsmażoną cebulką wraz z czosnkiem, łyżeczką posiekanej natki pietruszki i startym żółtym serem.