Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wrzucam wszystko do jednego garnka i gotuję. Po chwili mam obiad na kilka dni
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 02.05.2024 09:58

Wrzucam wszystko do jednego garnka i gotuję. Po chwili mam obiad na kilka dni

obiad jednogarnkowy
fot. youtube.com/user-kr1rr5wv3i

Można nazwać to danie obiadem dla leniwych – tak niewiele jest przy nim zabiegów. Wolno gotowane warzywa i mięso zmieniają się w pełnowartościowy i bardzo smaczny posiłek. Obiad jednogarnkowy w takim wydaniu zasmakuje każdemu. Sekretem jest tylko odpowiednie przyprawienie.

Szybki obiad

Kategoria dań jednogarnkowych jest niezwykle szeroka i obejmuje wiele pozycji uznawanych za klasyczne, jak choćby gulasze. Ale przyrządzenie własnej takiej potrawy nie jest niczym trudnym i właśnie na tym polega piękno tej kategorii. Sił w niej próbować mogą zarówno miłośnicy klasyki, odmierzania odpowiednich produktów i pedantycznego ich łączenia, jak i ci, których stylem gotowania jest wrzucić wszystko do jednego garnka i zapomnieć o nim na godzinę.

Jedna i druga kategoria kucharzy zyska na naszym dzisiejszym przepisie. To szybkie, mięsno-warzywne danie składa się z prostych składników, które bardzo często mamy pod ręką. Smaki są dzięki temu znajome, a całość staje się prostym, domowym obiadem. Warto korzystać z takiego przepisu póki jest czas na młodą kapustę.

kurczak i cebula
fot. youtube.com/user-kr1rr5wv3i
Pokrój jabłka na plastry i ułóż na herbatnikach. Za ten deser ktoś powinien dostać medal

Prosty obiad jednogarnkowy

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Куховарим легко, gdzie potrawa przyprawiona jest bardziej ostro. Można jednak użyć do niej dowolnie wybranych przypraw.

Składniki

  • 4 filety z udek kurczaka
  • 5 dużych ziemniaków
  • ¼ kg kapusty
  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 pomidory
  • 1 papryka
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • Zioła prowansalskie, słodka i ostra papryka
  • Sól, pieprz, olej do smażenia

Obiad na kilka dni

Mięso dokładnie płuczemy i osuszamy. Warzywa korzeniowe, paprykę i obrane ziemniaki kroimy w dość dużą kostkę. Czosnek siekamy, pomidory kroimy w ćwiartki, a cebulę w pióra. Kapustę i pietruszkę szatkujemy.

Na dno dużego garnka wylewamy grubą warstwę oleju. Rozgrzewamy go, a następnie ustawiamy ogień na bardzo niewielki. Układamy na nim kurczaka. Na niego kładziemy warstwę cebuli, a następnie połowę ziemniaków. Zasypujemy solą, pieprzem i przyprawami.

Po nich przychodzi czas na marchewkę, pietruszkę i pomidory, a następnie jeszcze jedną warstwę ziemniaków i warstwę papryki. Dodajemy czosnek, całość przykrywamy kapustą i jeszcze raz solimy i przyprawiamy. Na wierzch posypujemy natką pietruszki.

Garnek przykrywamy i trzymamy na minimalnej mocy palnika przez ok. godzinę do półtorej. Pod wpływem soli warzywa wypuszczą dużo soku i ugotują się w nim na wolnym ogniu. To dobry obiad na kilka dni, bo z łatwością można go odgrzewać. 

gotowe do duszenia
fot. youtube.com/user-kr1rr5wv3i