Ponacinaj kiełbasę, zalej marynatą i upiecz. Ta wersja smakuje lepiej niż z grilla
Oto najlepszy sposób na przygotowanie kiełbasy jak z grilla, ale używając domowego piekarnika. W tej wersji nic nie tracimy ze smaku, a być może nawet na nim zyskujemy. A taka kiełbasa może zmienić się w pełnowartościową potrawę.
Pieczenie kiełbasy
Majówka to przeważnie pierwsza okazja, by wyciągnąć z garażu grilla i go rozpalić. Wielu z nas jednak – np. osoby pracujące na rozmaitych świątecznych dyżurach – nie zawsze ma tę możliwość. Oto przepis na namiastkę takiego grillowania, czyli kiełbasę z piekarnika. Słowa „namiastka” nie należy tu jednak rozumieć dosłownie, taka kiełbasa nie ustępuje bowiem smakiem grillowanej.
Ma przy okazji jeszcze jedną zaletę. Choć kiełbasa – tłuste mięso – nie należy do najzdrowszych posiłków na świecie, grill dodatkowo nie pomaga naszej diecie. Podczas obróbki na węglu wydzielają się szkodliwe związki, które sprawiają, że grillowanie to raczej grzeszna przyjemność. I że nie należy z nim przesadzać.
Biedronka potwierdziła. Dziś od 20:00 do 23:30 uwielbiany produkt dostaniesz gratis, będą limityKiełbasa z piekarnika jak z grilla
Przedstawiamy przepis na kiełbasę z piekarnika jak z grilla, jest to jednak – jak zawsze w takich sytuacjach – jedynie podstawowa receptura. Manipulując dodatkami i przyprawami możemy osiągać bardzo różnorakie efekty. Razem z kiełbasą można np. upiec ziemniaki.
Składniki
- Ok. 600 g kiełbasy
- 1 duża cebula
- 100 ml oleju lub oliwy
- 80 ml bulionu
- 60 ml miodu
- 50 g musztardy (np. miodowej lub stołowej)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- Opcjonalnie: 1 kg ziemniaków
- Sól, pieprz
Pieczona kiełbasa
Kiełbaski nacinamy. Czosnek kroimy w niezbyt grube plasterki (maksymalnie 1 mm grubości) i wkładamy je w nacięcia kiełbasy. W słoiku mieszamy marynatę: płynne składniki (połowę oleju, miód, musztarda) łączymy z przyprawami. Słoik zakręcamy i energicznie nim wstrząsamy, aż składniki połączą się w emulsję.
Kiełbasę umieszczamy w torebce (najlepiej zamykanej strunowo) i zalewamy marynatą. Pozbywamy się nadmiaru powietrza, kiełbasę zamykamy i wstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia wyjmujemy je na co najmniej pół godziny przed pieczeniem, by doprowadzić je do temperatury pokojowej.
Kiełbasę układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy pozostałą oliwą lub olejem. Otaczamy ją grubymi piórami cebuli. Jeśli chcemy upiec kiełbasę razem z ziemniakami, dodajemy je także, posypujemy solą i pieprzem.
Na dno naczynia delikatnie wlewamy bulion. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni. Pieczemy przez ok. 40 minut.
Wypróbuj też przepisy na placuszki z cukinii i sernik z wafelkami.