Smakosze.pl Przepisy Burger wegetariański z buraka. Niezawodny przepis
canva/estefaniavizcaino

Burger wegetariański z buraka. Niezawodny przepis

8 marca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Burger wegetariański z buraka jest świetna alternatywą dla tradycyjnych burgerów. Kotlet z buraków, słonecznika, pietruszki i kaszy jaglanej jest soczysty i pełen smaku, jest również mało kaloryczny i lekki. Poznaj przepis na burger wegetariański z buraka, idealny na lunch, obiad lub kolację.

W ostatnich latach burgery zyskały ogromną popularność i przeszły ogromną przemianę. To już nie te tłuste burgery z budki, a prawdziwa sztuka. Bardzo popularne stały się również burgery wegańskie i wegetariańskie, które są równie pyszne, wyglądają bardzo apetycznie i przede wszystkim są dużo lżejsze.

Kotlet z buraka i kaszy jaglanej przygotujesz w bardzo prosty sposób. Jeśli chcesz, żeby kotlet był wegański, zamiast jajka wlej więcej oliwy z oliwek. Kotlet jest bardzo aromatyczny, lekki i posmakuje wszystkim, nawet największym miłośnikom mięsa.

Burgery przygotuj według własnych preferencji, z ulubionej bułki i warzyw. Do burgerów dodaj również ser i sos, który łączy wszystkie składniki. Do burgerów wegetariańskich z buraka będzie pasował między innymi majonez, sos żurawinowo- chrzanowy, sos aioli, bbq, ketchup i wiele innych

Do burgerów przygotuj również pieczone frytki z batatów , a stworzysz kompletne, sycące i pyszne danie dla najbliższych.

Przepis na burger wegetariański z buraka

Składniki na 5-7 kotletów z buraka:

  • 2 buraki

  • mała cebulka

  • 2 ząbki czosnku

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

  • pół szklanki nasion słonecznika

  • łyżka mąki pszennej

  • jajko

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • łyżka sosu sojowego

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

Dodatkowo:

  • bułki pszenne lub pełnoziarniste

  • pomidory

  • ser cheddar w plastrach lub camembert

  • mix sałat z roszponką

  • ogórek zielony lub konserwowy

  • rzodkiewka

  • ulubiony sos, majonez lub ketchup

Jak zrobić burger wegetariański z buraka?

Buraki i cebulę obierz i zetrzyj na tarce, przeciśnij przez praskę czosnek. Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, nasiona słonecznika upraż na suchej patelni. Starte warzywa, ostudzoną kaszę i słonecznik przełóż do większej miski.

Dodaj sos sojowy, posiekaną natkę pietruszki, dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie wsyp mąkę, wlej oliwę, wbij jajko i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby wlej więcej oliwy lub dodaj więcej mąki, masa musi mieć konsystencję, z której łatwo wyrabia się kotlety.

Uformuj kotlety i smaż je na patelni grillowej z odrobiną oleju. Kotlety będą gotowe po 3-4 minutach smażenia na stronę , po usmażeniu przełóż je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu.

Prażenie pestek słonecznika

Źródło zdjęcia: canva/vinicef Bułki przekrój na pół, dodaj pokrojone warzywa, sałatę, kotlet, wysmaruj sosem, majonezem lub ketchupem i podaj. Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy