Burger wegetariański z buraka. Niezawodny przepis
Burger wegetariański z buraka jest świetna alternatywą dla tradycyjnych burgerów. Kotlet z buraków, słonecznika, pietruszki i kaszy jaglanej jest soczysty i pełen smaku, jest również mało kaloryczny i lekki. Poznaj przepis na burger wegetariański z buraka, idealny na lunch, obiad lub kolację.
W ostatnich latach burgery zyskały ogromną popularność i przeszły ogromną przemianę. To już nie te tłuste burgery z budki, a prawdziwa sztuka. Bardzo popularne stały się również burgery wegańskie i wegetariańskie, które są równie pyszne, wyglądają bardzo apetycznie i przede wszystkim są dużo lżejsze.
Kotlet z buraka i kaszy jaglanej przygotujesz w bardzo prosty sposób. Jeśli chcesz, żeby kotlet był wegański, zamiast jajka wlej więcej oliwy z oliwek. Kotlet jest bardzo aromatyczny, lekki i posmakuje wszystkim, nawet największym miłośnikom mięsa.
Burgery przygotuj według własnych preferencji, z ulubionej bułki i warzyw. Do burgerów dodaj również ser i sos, który łączy wszystkie składniki. Do burgerów wegetariańskich z buraka będzie pasował między innymi majonez, sos żurawinowo- chrzanowy, sos aioli, bbq, ketchup i wiele innych
Do burgerów przygotuj również pieczone frytki z batatów , a stworzysz kompletne, sycące i pyszne danie dla najbliższych.
Przepis na burger wegetariański z buraka
Składniki na 5-7 kotletów z buraka:
-
2 buraki
-
mała cebulka
-
2 ząbki czosnku
-
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
-
pół szklanki nasion słonecznika
-
łyżka mąki pszennej
-
jajko
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
łyżka posiekanej natki pietruszki
-
łyżka sosu sojowego
-
sól, pieprz
-
olej rzepakowy do smażenia
Dodatkowo:
-
bułki pszenne lub pełnoziarniste
-
pomidory
-
ser cheddar w plastrach lub camembert
-
mix sałat z roszponką
-
ogórek zielony lub konserwowy
-
rzodkiewka
-
ulubiony sos, majonez lub ketchup
Jak zrobić burger wegetariański z buraka?
Buraki i cebulę obierz i zetrzyj na tarce, przeciśnij przez praskę czosnek. Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, nasiona słonecznika upraż na suchej patelni. Starte warzywa, ostudzoną kaszę i słonecznik przełóż do większej miski.
Dodaj sos sojowy, posiekaną natkę pietruszki, dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie wsyp mąkę, wlej oliwę, wbij jajko i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby wlej więcej oliwy lub dodaj więcej mąki, masa musi mieć konsystencję, z której łatwo wyrabia się kotlety.
Uformuj kotlety i smaż je na patelni grillowej z odrobiną oleju. Kotlety będą gotowe po 3-4 minutach smażenia na stronę , po usmażeniu przełóż je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu.
Źródło zdjęcia: canva/vinicef Bułki przekrój na pół, dodaj pokrojone warzywa, sałatę, kotlet, wysmaruj sosem, majonezem lub ketchupem i podaj. Smacznego.