Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sos żurawinowo-chrzanowy. Przepis krok po kroku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.02.2022 01:00

Sos żurawinowo-chrzanowy. Przepis krok po kroku

Sos żurawinowo- chrzanowy
canva/KateSmirnova

Sos żurawinowo- chrzanowy do mięsa jest świetnym uzupełnieniem potraw na ciepło, jak i zimnej płyty. Sos świetnie łączy się zarówno z drobiem, jak i wieprzowiną, wzmacniając jej smak i nadając jednocześnie słodkiego i ostrego akcentu. Poznaj przepis na prosty sos żurawinowo- chrzanowy do mięs.

Sos żurawinowo- chrzanowy zawsze gości na moim stole w święta i spotkania w większym gronie. Sos jest gęsty, smaczny i naprawdę prosty w przygotowaniu. Do sosu zawsze dodaję odrobinę kwaśnej śmietany, żeby złagodzić smak chrzanu i żeby sos był bardziej aksamitny.

Sos doskonale łączy się z pieczonym kurczakiem, pieczenią ze schabu, karkówką, pasztetem i wędlinami. Jest świetnym dodatkiem zarówno do obiadu, jak i do zimnej płyty, uzupełniając smak mięsa i dodając mu ciekawej nuty. Sos doprawiam do smaku sokiem z cytryny i cukrem.

Nie tyko żurawina dobrze łączy się z mięsem- tu poznasz przepis na sos śliwkowy, który doskonale uzupełni zarówno główne danie, jak i zimną płytę.

Przepis na sos żurawinowo- chrzanowy

Składniki:

  • 3 łyżki chrzanu tartego

  • łyżka śmietany 18%

  • 200 g żurawiny do mięsa

  • szczypta cukru

  • sok z cytryny do smaku

Jak zrobić sos żurawinowo- chrzanowy?

Żurawinę przełóż do miski, dodaj śmietanę, chrzan i zblenduj na gładki krem. Sos dopraw do smaku cukrem i sokiem z cytryny.

Tarty chrzan do sosu

Gotowy sos wstaw do lodówki, schłodzony smakuje wyśmienicie z każdym rodzaje mięsa. Smacznego.