Smakosze.pl Przepisy Burgery wołowe z serem. Przepis krok po kroku
canva/Mariha-kitchen

Burgery wołowe z serem. Przepis krok po kroku

2 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Burgery wołowe z serem w środku to pomysł na wyśmienite danie w prawdziwie amerykańskim stylu. Smażone na patelni grillowej mięso jest idealnie usmażone, a podane z świeżą bułką, musztardą, ketchupem i warzywami tworzy fenomenalne połączenie. Poznaj przepis na burgery wołowe z serem.

Do burgerów możesz wykorzystać wołowinę mieloną, jednak najsmaczniejsze kotlety uzyskasz z samodzielnie mielonego mięsa wołowego bez kości, np. z polędwicy, pręgi, ligawy. Mięso zmiel dwukrotnie, następnie spulchnij je, wyrabiając ręcznie z dodatkiem oliwy z oliwek, w ten sposób otrzymasz idealne mięso.

Kotlety przygotuj w nieco inny sposób: ważne są tutaj zioła, sos sojowy i starty ser żółty. Wszystkie składniki wymieszaj z wołowiną i uformuj kotlety, które usmaż następnie na patelni grillowej. Ser w mięsie pod wpływem wysokiej temperatury zacznie się topić, a kotlety będą przepyszne i miękkie.

Burgery wołowe przygotuj z warzywami i ulubionymi sosami, moja propozycja to sałata, ogórek, pomidor, cebula, musztarda i ketchup, czyli tradycyjny przepis, który wychodzi za każdym razem. Do burgerów przygotuj pieczone frytki z batatów , idealnie uzupełniają całe danie.

Z wołowiny zrobisz również wyśmienite steki- tu poznasz przepis na steka z antrykotu z masłem ziołowym , będziesz zachwycony jest smakiem.

Przepis na burgery wołowe z serem

Składniki na 4 kotlety wołowe:

  • 700 g wołowiny bez kości

  • 200 g startego sera żółtego

  • 1,2 łyżeczki oliwy z oliwek

  • jajko

  • łyżeczka sosu sojowego

  • czerwona cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • po łyżeczce: bazylii, oregano, natka pietruszki

  • pieprz

  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • 4 bułki pszenne duże

  • pomidor malinowy

  • cebula

  • rukola lub sałata

  • 2 ogórki konserwowe

  • musztarda

  • ketchup

Jak zrobić burgery wołowe z serem?

Wołowinę zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa, wlej 1,5 łyżeczki oliwy i wyrabiaj ręcznie, następnie odstaw. Posiekaj drobno cebulę i czosnek, dodaj je do mięsa mielonego, wsyp oregano, bazylię i pietruszkę, wbij jajko, wlej sos sojowy, ponownie wyrabiaj ręcznie.

Do mięsa dodaj starty ser, ponownie wymieszaj, następnie uformuj 4 kotlety i smaż je na patelni grillowej z odrobiną oleju lub oliwy po 5 minut na każdą stronę, odstaw. Bułki przekrój na pół, podpiecz je delikatnie na rozgrzanej patelni, pokrój w plastry pomidora, cebulę i ogórka.

Składniki na domowe burgery

Źródło zdjęcia: canva/merc67 Spód bułki wysmaruj ketchupem, połóż kotlety, przykryj je sałatą lub rukolą, połóż plaster pomidora, 2 plastry ogórka, cebulę, górę bułki wysmaruj musztardą i połóż na burgerze. Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy