Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak przyrządzić antrykot wołowy? Mamy niezawodny przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 18.01.2022 01:00

Jak przyrządzić antrykot wołowy? Mamy niezawodny przepis

Jak przyrządzić antrykot wołowy?
canva/beats3

Stek z antrykotu podany z domowym masłem ziołowym i ulubionymi dodatkami to doskonały pomysł na wyśmienity obiad lub kolację. Delikatna wołowina doprawiona czosnkiem, rozmarynem, solą i pieprzem to prawdziwa uczta dla wszystkich miłośników mięsa. Jak przyrządzić antrykot wołowy?

Antrykot to jedno z najlepszych rodzajów mięsa wołowego, pochodzącego z tuszy. Antrykot ma delikatne włókna i przerosty tłuszczu, które pod wpływem smażenia stają się idealnym nośnikiem smaku. Stek z antrykotu uważany jest za prawdziwy przysmak na całym świecie.

Stek z antrykotu dostaniesz w każdej dobrej restauracji, ale możesz też przyrządzić go samodzielnie, będzie równie smacznie. Do antrykotu koniecznie przygotuj również masło ziołowe. Samo mięso przed smażeniem oprósz solą i pieprzem i odstaw na 15-20 minut, aby zagrzało się w temperaturze pokojowej.

Antrykot doskonale smakuje podany również z ziemniakami pieczonymi, szparagami, warzywami z pary. Możesz przygotować także lekko słodkie puree dyniowe, które świetnie połączy się z mięsem, rozmarynem i masełkiem pietruszkowym.

Jeśli chcesz przygotować steka inaczej- tu poznasz przepis na stek wołowy w aromatycznym sosie béarnaise, czyli sosie z octu, wina, estragonu i wielu innych składników.

Przepis na stek z antrykotu wołowego

Składnik na 2 porcje:

  • 2 steki wołowe z antrykotu

  • 4 ząbki czosnku

  • sól, pieprz

  • kilka gałązek świeżego rozmarynu

  • olej rzepakowy

  • łyżka masła

Składniki na masło ziołowe:

  • 100 g masła

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • ząbek czosnku

  • sól, pieprz

Jak przyrządzić antrykot wołowy?

Steki umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem, odstaw, aby się zagrzało, w tym czasie zrób masło czosnkowe: masło wymieszaj z posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Masło zawiń w rulon, włóż do folii aluminiowej i wstaw do zamrażalki na 30 minut. Na patelni rozgrzej olej i smaż steka 3 minuty z jednej strony, następnie dodaj łyżkę masła i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Surowy antrykot wołowy

Źródło zdjęcia: canva/Whitestorm Dodaj również gałązki rozmarynu i przewróć mięso na drugą stronę. Smaż kolejne 3 minuty. Po usmażeniu przełóż antrykot na talerz i odstaw na 5 minut, aby odpoczęło. Wyjmij masło ziołowe z lodówki, pokrój w grubsze plastry i połóż na steku. Smacznego.