Chana dal z batatami, pomidorami i szpinakiem
CHANA DAL Z BATATAMI, POMIDORAMI I SZPINAKIEM
SKŁADNIKI na 4 porcje:– 200 g łuskanej ciecierzycy (1 szkl.)– 400 g pomidorów (3-4 szt.)– 300 g batatów (3 średnie)– 30 g świeżych liści szpinaku (2-3 garście)– 20 g suszonych pomidorów (4 połówki)– 1 średnia cebula– 3-4 ząbki czosnku– kawałek świeżego imbiru (2-3 cm)– 2 łyżeczki kurkumy– 1 łyżeczka mielonej kolendry– 1 łyżeczka mielonego kuminu– 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku– 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (chilli)– 1/2 łyżeczki garam masala– sól do smaku– 1 łyżka oliwy z oliwek.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA1. Ciecierzycę opłukać, zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia odlać płyn i zalać napęczniałe nasiona 3 szklankami świeżej wody. Gotować na małym ogniu minimum 30-40 minut.2. W między czasie w osobnym garnku (lub na patelni) rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną drobną cebulę, czosnek i starty imbir. Podgrzewać parę chwil, mieszając, aż składniki się zarumienią. Dodać pokrojone w kostkę pomidory świeże i suszone oraz przyprawy.3. Do gotującej się ciecierzycy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz podsmażone pomidory wraz dodatkami. Dodać kurkumą oraz doprawić do smaku solą. Gotować kolejne 15-20 minut, aż ziemniaki zaczną się rozpadać i danie nabierze kremowej konsystencji. Na koniec dodać liście szpinaku. Całość wymieszać.4. Podawać z ryżem basmati lub plackami chlebowymi (typu roti lub pita).
UWAGI*** Indyjski chana dal można przyrządzać na wiele sposobów, zmieniając kompozycję warzyw oraz przypraw. Dodając więcej imbiru oraz chilli, danie będzie miało bardziej pikantny charakter. Z kolei ograniczając ich dodatek oraz wzbogacając kompozycję masłem czy mlekiem kokosowym, danie nabierze bardziej łagodnego smaku.*** Ciecierzycę łuskaną można dostać w sklepach specjalistycznych. Jeśli nie uda nam się jej kupić, można z powodzeniem użyć znacznie bliższego rodzimej kuchni grochu łuskanego, który na dodatek ma tą zaletę, że nie wymaga wielogodzinnego moczenia.*** Aby danie miało bardziej polski charakter bataty można zamienić na zwykłe ziemniaki.*** Jeśli lubimy gotować spontanicznie i nie robimy tego często, zniechęcające może być skompletowanie wszystkich składników potrawy, zwłaszcza dodatków przyprawowych. Zamiast pojedynczych przypraw możemy wykorzystać gotowe mieszanki przyprawowe do kuchni indyjskiej, takie jak garam masala oraz curry.
CHANA DAL Z ZIEMNIAKAMI, POMIDORAMI I JARMUŻEM
SKŁADNIKI na 4 porcje:– 200 g grochu łuskanego (1 szkl.)– 300 g pomidorów (3 szt.)– 400 g ziemniaków (4 średnie)– 2 garście liści jarmużu (oddzielonych od łodyżek)– 1 łyżka koncentratu pomidorowego– 1 średnia cebula– 3-4 ząbki czosnku– kawałek świeżego imbiru (2-3 cm)– 2 łyżeczki kurkumy– 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku– 2 łyżeczki ulubionej mieszanki przypraw do kuchni indyjskiej– sól do smaku– 1 łyżka oliwy z oliwek.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA1. Groch opłukać i zalać 3 szklankami wrzącej wody. Gotować na małym ogniu 45 minut (jeśli wcześniej groch został namoczony, wystarczy nawet 30 minut).2. W osobnym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną drobną cebulę, czosnek i starty imbir. Podgrzewać parę chwil mieszając, a następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory oraz przyprawy. Dusić tak długo, aż pomidory puszczą sok i zaczną się rozpadać.3. Do gotującego się grochu, dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz podsmażone pomidory wraz dodatkami. Gotować kolejne 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Potrawę doprawić koncentratem pomidorowym i solą. Na koniec dodać liście jarmużu. Całość wymieszać.