Smakosze.pl Przepisy Charakterne, lekko pikantne placki z pora. Wielka konkurencja dla tych z ziemniaków i innych warzyw
canva/Ulyashka, Getty Images

Charakterne, lekko pikantne placki z pora. Wielka konkurencja dla tych z ziemniaków i innych warzyw

22 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Placki ziemniaczane są oczywiście klasyką, lecz właśnie pojawił się dla nich bardzo silny konkurent. Mowa o plackach przygotowywanych z pora, które dzięki dodatkowi papryczki chili są lekko pikantne. Możliwe, że próbując poniższych placków, już nigdy nie wrócisz do jedzenia ziemniaczanej wersji.

Placki z pora są banalne w sporządzeniu, a także potrzeba do nich jedynie podstawowych składników, które każdy ma w domu na co dzień. To z kolei oznacza, że można ugotować je niskim kosztem.

Niektórym ludziom nawet niewielka ilość papryczki chili jest nie do przeskoczenia. W takiej sytuacji podaj placuszki z kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany, która świetnie łagodzi ostrość papryczek.

Przepis na placki z pora

Składniki:

  • 1 por

  • 1 papryczka chili

  • garść natki pietruszki

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 500 g ziemniaków

  • sól

  • pieprz

Zacznij od przekrojenia pora w połowie, dokładnego umycia go i posiekania w cienkie paseczki. Ziemniaki obierz ze skórki, umyj pod bieżącą wodą i zetrzyj na tarce. Jeśli chcesz uzyskać ciekawą fakturę, połowę kartofli zetrzyj na dużych oczkach, a resztę na małych.

Przełóż pora i ziemniaki do większej miski, dodaj do nich posiekane i pozbawione pestek chili, świeżo siekaną mytą natkę pietruszki oraz mąkę. Dopraw całość solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej dość dużo oleju. Wykładaj na niego porcje ciasta za pomocą łyżki. Smaż placki z obu stron na złoty kolor . Po usmażeniu przekładaj je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł , jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić placki ziemniaczane z kremowym wnętrzem. Ten tekst wyjawia prosty przepis na chrupiące kotlety z kalafiora, idealne na obiad.

Placki z pora

Źródło zdjęcia: canva/Janna Danilova, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: vitogryzie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy