Charakterne, lekko pikantne placki z pora. Wielka konkurencja dla tych z ziemniaków i innych warzyw
Placki ziemniaczane są oczywiście klasyką, lecz właśnie pojawił się dla nich bardzo silny konkurent. Mowa o plackach przygotowywanych z pora, które dzięki dodatkowi papryczki chili są lekko pikantne. Możliwe, że próbując poniższych placków, już nigdy nie wrócisz do jedzenia ziemniaczanej wersji.
Placki z pora są banalne w sporządzeniu, a także potrzeba do nich jedynie podstawowych składników, które każdy ma w domu na co dzień. To z kolei oznacza, że można ugotować je niskim kosztem.
Niektórym ludziom nawet niewielka ilość papryczki chili jest nie do przeskoczenia. W takiej sytuacji podaj placuszki z kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany, która świetnie łagodzi ostrość papryczek.
Przepis na placki z pora
Składniki:
-
1 por
-
1 papryczka chili
-
garść natki pietruszki
-
2 łyżki mąki pszennej
-
500 g ziemniaków
-
sól
-
pieprz
Zacznij od przekrojenia pora w połowie, dokładnego umycia go i posiekania w cienkie paseczki. Ziemniaki obierz ze skórki, umyj pod bieżącą wodą i zetrzyj na tarce. Jeśli chcesz uzyskać ciekawą fakturę, połowę kartofli zetrzyj na dużych oczkach, a resztę na małych.
Przełóż pora i ziemniaki do większej miski, dodaj do nich posiekane i pozbawione pestek chili, świeżo siekaną mytą natkę pietruszki oraz mąkę. Dopraw całość solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej dość dużo oleju. Wykładaj na niego porcje ciasta za pomocą łyżki. Smaż placki z obu stron na złoty kolor . Po usmażeniu przekładaj je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł , jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić placki ziemniaczane z kremowym wnętrzem. Ten tekst wyjawia prosty przepis na chrupiące kotlety z kalafiora, idealne na obiad.
Źródło zdjęcia: canva/Janna Danilova, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wielkanocny pasztet jajeczny bez mięsa. Wegetariańska propozycja na święta
-
Jak zrobić puszysty omlet biszkoptowy bez proszku do pieczenia? Mamy prosty patent
-
Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego? Wystarczy zwrócić uwagę na 1 detal
Źródło: vitogryzie