Wielkanocny pasztet jajeczny bez mięsa. Wegetariańska propozycja na święta
Pasztet jest częstym elementem wielkanocnego śniadania. Smaczny specjał możecie przygotować w wersji bezmięsnej. Wystarczy połączyć ze sobą ugotowane jajka, majonez i śmietanę. Tak kremowego i delikatnego rarytasu jeszcze nie jedliście. Koniecznie przetestujcie tę recepturę.
Wegetariański pasztet uświetni świąteczne śniadanie. Aromatyczne pieczarki i cebulka oraz groszek cudownie komponują się z jajkami na twardo, których na wielkanocnym stole zabraknąć nie może. Mięso nie będzie potrzebne, by wyczarować smaczny dodatek do chleba. Przekonajcie się sami.
Przepis na świąteczny pasztet jajeczny bez mięsa
Składniki:
12 jajek
400 g pieczarek
1 średnia cebula
pół puszki zielonego groszku
5 łyżek startego sera żółtego
4 łyżki śmietany kwaśnej 18%
4 łyżki majonezu
pęczek szczypiorku
olej rzepakowy
Przygotowanie:
10 jajek gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Ścieramy je na tarce i umieszczamy w dużej misce. Pieczarki oczyszczamy i ścieramy je na tarce o większych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej.
Podsmażamy na nim grzyby, aż się zredukują. Zdejmujemy je z ognia i zostawiamy, by ostygły. Cebulę obieramy i siekamy. Rozgrzewamy kolejna porcje oleju i również ją podsmażamy. Gdy będzie szklista, studzimy.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Szczypiorek kroimy w kostkę. Wszystkie składniki na pasztet łączymy ze sobą i przenosimy masę do posmarowanej olejem formy. Pieczemy przez mniej więcej godzinę. Podajemy ze świeżym chlebem.
Po inne pomysły na warzywne pasztety zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam wyjątkowo pyszny przepis pasztet z żurawiną. Być może spodoba wam się także ten specjał na bazie cukinii i marchewki z dodatkiem sera żółtego.
Źródło zdjęcia: canva/rezkrr
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Baskijski sernik z ciasteczkowym spodem od Ewy Wachowicz. Wychodzi idealnie za każdym razem
Wyborna surówka z pora, marchwi i jabłka. Najlepszy dodatek do obiadu, momentalnie znika z talerzy
Zupa kalafiorowa z curry. Aromatyczny i wyrazisty w smaku wiosenny obiad
Źródło: przyslijprzepis