Chłodnik z botwinki z jogurtem greckim
pixabay.com

Chłodnik z botwinki z jogurtem greckim

Chłodnik z botwinki z jogurtem greckim najlepiej smakuje w upalne dni i jest alternatywą dla gęstych, gorących i mocno sycących dań. Przygotowany ze świeżych, chrupiących nowalijek zaspokoi głód i skutecznie ochłodzi. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Jak przygotować chłodnik z botwinki z jogurtem greckim?

Składniki na chłodnik z botwinki z jogurtem greckim

  • 1 pęczek rzodkiewki,
  • sól i pieprz,
  • 4 ogórki gruntowe,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 200 ml jogurtu greckiego,
  • 2 pęczki botwinki ze średniej wielkości buraczkami,
  • 200 ml kefiru,
  • 1 pęczek koperku,
  • 400 ml maślanki,
  • 300 ml bulionu jarzynowego,
  • 1 łyżka octu z białego wina.

Chłodnik z botwinki z jogurtem greckim - przygotowanie

Umyj buraki i liście botwinki, obierz i posiekaj.

Buraki przełóż do małego garnka, zalej bulionem i gotuj na wolnym ogniu ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj posiekane liście botwinki.

W tym samym czasie rzodkiewki i ogórki umyj, obierz, zetrzyj na tarce na grubych oczkach lub pokrój w drobna kostkę.

Posiekaj koperek.

Wywar z buraczków ostudź.

W dużej misce lub garnku umieść przygotowane ogórki, rzodkiewki oraz koperek (odłóż trochę do dekoracji).

Dolej wywar z buraczkami, ocet winny oraz sok z cytryny.

Dodaj maślankę, kefir oraz jogurt grecki.

Całość dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Przed podaniem porządnie schłodź danie.

Następny artykuł