Chrzan w przepysznej odsłonie
Canva.com / matka_Wariatka

Przepis na domowy chrzan na Wielkanoc

Smakowity tarty chrzan niejednokrotnie przyprawiał nas o zawrót głowy. Ostry charakterystyczny smak dobrze komponuje się z mięsnymi frykasami. Idealny chrzan powinien być wzbogacony o sok z cytryny. Przepis na kultowy wielkanocny dodatek jest bardzo prosty.

Chrzan często gości na naszych stołach. Jednak najczęściej pojawia się na nim w trakcie świąt, zwłaszcza Wielkanocnych. Większość osób po prostu kupuje tarty chrzan w sklepie. Jednak o wiele lepiej smakuje taki, który przygotujemy samodzielnie.

Domowy chrzan zachwyci świątecznych gości

Bez wątpienia chrzan zajmuje szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Dodaje się go chociażby do ogórków kiszonych. Niedawno przestrzegaliśmy przed częstym błędem, o który łatwo w trakcie kiszenia.

Tarty chrzan ze sklepu znacząco różni się od tego, który został zrobiony samodzielnie. Własny wyrób będzie o wiele bardziej aromatyczny. Z kolei jego smak zaskoczy niejedną osobę wyrazistością i głębią. Oczywiście podczas przygotowywania chrzanu należy pamiętać o kilku istotnych detalach.

Domowy chrzan będzie jeszcze lepszy, jeśli wzbogacimy go o sok z cytryny. Możemy ją również zastąpić octem. Dzięki temu zabiegowi chrzan nie ściemnieje, a jego smak będzie wywoływał zachwyt u domowników.

Niezwykłe korzyści z picia soku z ogórków kiszonychNiezwykłe korzyści z picia soku z ogórków kiszonychCzytaj dalej

Chrzan ma to do siebie, że podczas ścierania mocno piecze w oczy. Smakosze mają różne metody unikania tego przykrego doświadczenia. Niektórzy zakładają nawet gogle pływackie. Jednak dobrą metodą jest umieszczenie korzeni na godzinę do lodowatej wody lub zamrażarki.

Chrzan tarty

(Canva.com / matka_Wariatka)

Przepis na tarty chrzan jest banalnie prosty

Chrzan do starcia powinien być jędrny i twardy zarazem. Kilogram korzeni powinien wystarczyć na około trzy małe słoiki gotowego produktu. Chrzan należy najpierw solidnie wyszorować. Najlepiej zrobić to pod bieżącą wodą. Korzenie to nie wszystko. Co jeszcze będzie nam potrzebne?

  • 300 g chrzanu umytego i obranego
  • 45 ml soku z cytryny lub octu
  • 60 ml wrzątku
  • 5 g cukru
  • 2 g soli

Schłodzony, obrany chrzan ścieramy na tarce o małych oczkach. Możemy go również rozdrobnić w blenderze. Rozdrobnione korzenie wzbogacamy o sok z cytryny, cukier i sól. Dodajemy także odrobinę wrzątku. Dzięki temu nasz chrzan będzie bardziej puszysty.

Na koniec chrzan z dodatkami przekładamy do niewielkiego słoika. Należy go mocno ugnieść i zamknąć. Można go trzymać przez miesiąc w lodówce. Dobrze będzie się komponował z pieczonych schabem własnej roboty.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel; Domowej Roboty

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł