Przepis na domowy chrzan na Wielkanoc
Chrzan często gości na naszych stołach. Jednak najczęściej pojawia się na nim w trakcie świąt, zwłaszcza Wielkanocnych. Większość osób po prostu kupuje tarty chrzan w sklepie. Jednak o wiele lepiej smakuje taki, który przygotujemy samodzielnie.
Domowy chrzan zachwyci świątecznych gości
Bez wątpienia chrzan zajmuje szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Dodaje się go chociażby do ogórków kiszonych. Niedawno przestrzegaliśmy przed częstym błędem, o który łatwo w trakcie kiszenia.
Tarty chrzan ze sklepu znacząco różni się od tego, który został zrobiony samodzielnie. Własny wyrób będzie o wiele bardziej aromatyczny. Z kolei jego smak zaskoczy niejedną osobę wyrazistością i głębią. Oczywiście podczas przygotowywania chrzanu należy pamiętać o kilku istotnych detalach.
Domowy chrzan będzie jeszcze lepszy, jeśli wzbogacimy go o sok z cytryny. Możemy ją również zastąpić octem. Dzięki temu zabiegowi chrzan nie ściemnieje, a jego smak będzie wywoływał zachwyt u domowników.
Chrzan ma to do siebie, że podczas ścierania mocno piecze w oczy. Smakosze mają różne metody unikania tego przykrego doświadczenia. Niektórzy zakładają nawet gogle pływackie. Jednak dobrą metodą jest umieszczenie korzeni na godzinę do lodowatej wody lub zamrażarki.
(Canva.com / matka_Wariatka)
Przepis na tarty chrzan jest banalnie prosty
Chrzan do starcia powinien być jędrny i twardy zarazem. Kilogram korzeni powinien wystarczyć na około trzy małe słoiki gotowego produktu. Chrzan należy najpierw solidnie wyszorować. Najlepiej zrobić to pod bieżącą wodą. Korzenie to nie wszystko. Co jeszcze będzie nam potrzebne?
300 g chrzanu umytego i obranego
45 ml soku z cytryny lub octu
60 ml wrzątku
5 g cukru
2 g soli
Schłodzony, obrany chrzan ścieramy na tarce o małych oczkach. Możemy go również rozdrobnić w blenderze. Rozdrobnione korzenie wzbogacamy o sok z cytryny, cukier i sól. Dodajemy także odrobinę wrzątku. Dzięki temu nasz chrzan będzie bardziej puszysty.
Na koniec chrzan z dodatkami przekładamy do niewielkiego słoika. Należy go mocno ugnieść i zamknąć. Można go trzymać przez miesiąc w lodówce. Dobrze będzie się komponował z pieczonych schabem własnej roboty.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Beszamel; Domowej Roboty