Smakosze.pl
Chrzan w przepysznej odsłonie

Canva.com / matka_Wariatka

Przepis na domowy chrzan na Wielkanoc

15 Marca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowity tarty chrzan niejednokrotnie przyprawiał nas o zawrót głowy. Ostry charakterystyczny smak dobrze komponuje się z mięsnymi frykasami. Idealny chrzan powinien być wzbogacony o sok z cytryny. Przepis na kultowy wielkanocny dodatek jest bardz

Chrzan często gości na naszych stołach. Jednak najczęściej pojawia się na nim w trakcie świąt, zwłaszcza Wielkanocnych. Większość osób po prostu kupuje tarty chrzan w sklepie. Jednak o wiele lepiej smakuje taki, który przygotujemy samodzielnie.  

Domowy chrzan zachwyci świątecznych gości

Bez wątpienia chrzan zajmuje szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Dodaje się go chociażby do ogórków kiszonych. Niedawno przestrzegaliśmy przed częstym błędem, o który łatwo w trakcie kiszenia.

Tarty chrzan ze sklepu znacząco różni się od tego, który został zrobiony samodzielnie. Własny wyrób będzie o wiele bardziej aromatyczny. Z kolei jego smak zaskoczy niejedną osobę wyrazistością i głębią. Oczywiście podczas przygotowywania chrzanu należy pamiętać o kilku istotnych detalach.

Domowy chrzan będzie jeszcze lepszy, jeśli wzbogacimy go o sok z cytryny. Możemy ją również zastąpić octem. Dzięki temu zabiegowi chrzan nie ściemnieje, a jego smak będzie wywoływał zachwyt u domowników.

Chrzan ma to do siebie, że podczas ścierania mocno piecze w oczy. Smakosze mają różne metody unikania tego przykrego doświadczenia. Niektórzy zakładają nawet gogle pływackie. Jednak dobrą metodą jest umieszczenie korzeni na godzinę do lodowatej wody lub zamrażarki.

(Canva.com / matka_Wariatka)

Przepis na tarty chrzan jest banalnie prosty

Chrzan do starcia powinien być jędrny i twardy zarazem. Kilogram korzeni powinien wystarczyć na około trzy małe słoiki gotowego produktu. Chrzan należy najpierw solidnie wyszorować. Najlepiej zrobić to pod bieżącą wodą. Korzenie to nie wszystko. Co jeszcze będzie nam potrzebne?

  • 300 g chrzanu umytego i obranego

  • 45 ml soku z cytryny lub octu

  • 60 ml wrzątku

  • 5 g cukru

  • 2 g soli

Schłodzony, obrany chrzan ścieramy na tarce o małych oczkach. Możemy go również rozdrobnić w blenderze. Rozdrobnione korzenie wzbogacamy o sok z cytryny, cukier i sól. Dodajemy także odrobinę wrzątku. Dzięki temu nasz chrzan będzie bardziej puszysty.

Na koniec chrzan z dodatkami przekładamy do niewielkiego słoika. Należy go mocno ugnieść i zamknąć. Można go trzymać przez miesiąc w lodówce. Dobrze będzie się komponował z pieczonych schabem własnej roboty.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel; Domowej Roboty

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ciasto naleśnikowe wylewane na patelnie

Przepisy

Naleśniki korzenne krok po kroku - idealne na śniadanie

Czytaj więcej >
Kaszanka z grilla

Przepisy

Kaszanka na grilla z warzywami według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >
Ogórki w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na chrupiące ogórki w zalewie miodowej

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >