Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czy trzeba myć świeże ryby przed przyrządzeniem?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 15.03.2021 01:00

Czy trzeba myć świeże ryby przed przyrządzeniem?

Ryby należy myć przed przyrządzeniem?
Canva.com / AdrianHancu

Smakowite ryby można przyrządzić na rozmaite sposoby. Mało kto spodziewałby się, że mycie surowego produktu może przynieść więcej szkody niż pożytku. Każdy, kto często jada ryby, powinien mieć to na uwadze. 

Mycie surowej ryby wiąże się z ryzykiem

Nie da się ukryć, że ryby odgrywają ogromną rolę w kulinariach. Ostatnio wspominaliśmy o zaletach jedzenia makreli. Przed obróbką termiczną niektórzy z nas decydują się na umycie mięsa ryby. Lepiej tego unikać.

Surowe ryby na swojej powierzchni mają całą masę drobnoustrojów, które mogą doprowadzić do zatrucia. Da się je usunąć tylko przy zastosowaniu detergentów. Oczywiście taki zabieg kompletnie popsułby nasze danie. 

Mycie ryby samą wodą sprawia, że znajdujące na niej bakterie rozprzestrzeniają się na cały zlew i jego okolice. Właśnie tam mogą rozwijać się bez większych przeszkód. Wystarczy, że przedostaną się na inny pokarm, przez który dostaną się do naszego organizmu i wywołają zatrucie. Drobnoustroje zginą w wysokiej temperaturze. Nie ma zatem potrzeby mycia surowej ryby.

Mięso innych zwierząt

Ryby to nie jedyny produkt spożywczy, którego nie powinno się myć przed przygotowaniem posiłku. Z powyższych powodów nie należy tak robić z innymi rodzajami mięsa. Unikajmy tego nawet przed zamrożeniem. Zimno uśpi drobnoustroje, które nie będą się rozwijały w takim stanie.

Jeśli korzystamy z zamrożonego mięsa, to od razu je wykorzystajmy. Ponowne umieszczenie go w zamrażarce nie jest dobrym pomysłem, ponieważ znajdzie się na nim zbyt wiele bakterii. W takiej sytuacji łatwo o zatrucie.

(Canva.com / dimapridannikov)

Jajka przed wstawieniem do lodówki

Niektórzy smakosze myją jajka przed umieszczeniem ich w lodówce. Mogłoby wydawać się to słusznym zabiegiem, jednak na powierzchni skorupki znajduje się warstwa ochronna, która zapobiega ich psuciu.

Jajka najlepiej umyć tuż przed przyrządzeniem. W takim przypadku najlepiej skorzystać z gorącej wody i płynu do mycia naczyń. W ten sposób pozbędziemy się wszystkich szkodliwych bakterii. Dodatkowa obróbka termiczna dopełni dzieła.

Ogórki kiszone z białym nalotem

Ryby, mięso i jajka to nie koniec produktów, których lepiej nie myć. Do tego grona zaliczają się również ogórki kiszone. Czasami biały nalot na ich powierzchni wzbudza pewnego rodzaju obawy. Niektórzy decydują się na jego zmycie.

Biały nalot na ogórkach zazwyczaj nie jest niczym innym jak bakteriami kwasu mlekowego. Wpływają one pozytywnie na nasz organizm, zatem lepiej się ich nie pozbywać. Warto zwrócić uwagę na produkty spożywcze, które powinno się myć.