Najlepszy przepis na tatara bez mięsa
Tatar uchodzi za kultową potrawę, która często pojawia się na naszych stołach. W tradycyjnej odsłonie składa się ona głównie z mięsa. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go zupełnie inaczej.
Tatar w bezmięsnej odsłonie
Nie da się ukryć, że tatar jest jednym z tych dań, obok których ciężko przejść obojętnie. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby go z miłą chęcią. Wszystko przez wyjątkowe walory smakowe i kuszącą konsystencję dania.
Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na tatar od Karola Okrasy. Dziś sięgniemy po zupełnie inną recepturą. Ku zaskoczeniu wielu wielbicieli kulinariów tatar przygotujemy bez dodatku mięsa. Roślinna wersja jest wyjątkowo pyszna.
Roślinny tatar może wywołać konsternację u części smakoszy. Warto jednak zauważyć, że coraz więcej osób decyduje się na ograniczenie lub całkowite zrezygnowanie z wyrobów mięsnych. Pobudki do podjęcia takich kroków mogą być różne.
Część osób wyklucza mięso ze swojego jadłospisu z chęci zatroszczenia się o nasze środowisko. Niektórzy wybierają dietę roślinną z powodów etycznych i próby ograniczenia cierpienia innych zwierząt. Już wcześniej wspominaliśmy o tym, że nawet Bill Gates przekonuje do ograniczenia jedzenia mięsa. Rzecz jasna taka decyzja może być też pokierowana troską o zdrowie.
(Canva.com / Kamil Trynda)
Przepis na roślinny tatar zaskakuje prostotą
Bezmięsny tatar może przypaść do gustu nawet smakoszom, którzy nie uważają się za jaroszy. Jego walory pozostają na długo w pamięci. Przepis na roślinny tatar jest banalnie prosty. Co nam będzie potrzebne?
275 g roślinnego mięsa mielonego (dobrze sprawdza się to marki Next Level)
30 g koncentratu pomidorowego
30 ml soku z buraka
15 g musztardy francuskiej
10 g kaparów
4 grzyby marynowane
2 ogórki kiszone
szalotka
odrobina soli i pieprzu
oliwa
Wegańskie żółtko:
30 g wegańskiego majonezu
2 g kurkumy
Na początku zamiennik mięsa mielonego podsmażamy na oliwie. Rozdrabniamy go łyżeczką i wzbogacamy o koncentrat pomidorowy. Dodajemy także sok z buraka. Całość starannie mieszamy. Po kilku minutach roślinne mielone odstawiamy do wystygnięcia.
Kiedy już to nastąpi, zamiennik mięsa wzbogacamy o 15 ml oliwy, musztardę, sól i pieprz. Możemy także dodać odrobinę wędzonej papryki, która wyeksponuje mięsny smak. Wszystko ponownie mieszamy. Tatar układamy na talerzu. Obok niego kładziemy pokrojoną w kostkę szalotkę i ogórki kiszone. Całość ozdabiamy również posiekanymi kaparami i grzybami.
Tatar nie może obejść się bez żółtka. Możemy oczywiście dać to pozyskane z jajka. Jednak w prosty sposób możemy przygotować wegański zamiennik. Wystarczy zmieszać ze sobą wegański majonez i kurkumę. Gdy już się połączą, będą idealnie imitowały żółtko. Taką mieszankę najlepiej umieścić we wgłębieniu w naszym tatarze.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kuchnia Lidla